latinica  ћирилица
25/12/2015 |  11:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Само у САД: Софтвер им помогао у скраћењу затворске казне

Више од 3.200 затвореника пуштено је раније на слободу у америчкој држави Вашингтон од 2002. до 2012. године због софтверске грешке, јавља Би-Би-Си.
Затвор - Фото: илустрација
ЗатворФото: илустрација

Наиме, 2002. године је у тој држави уведен софтвер за израчунавање дужине трајања затворске казне који је требало да затвореницима смањује укупно изречену казну за број дана зарађених због доброг владања. Међутим, приликом израде софтвера поткрала се грешка, па су и калкулације биле погрешне - и то у корист затвореника.

Надлежни су саопштили да ће многи затвореници који су пуштени на слободу прије времена морати да се врате у затвор и одслуже казну до краја.

- Чињеница да је било могуће да се таква грешка провлачи читавих 13 година је дубоко разочаравајућа за мене, потпуно неприхватљива и, искрено говорећи, јако иритантна - изјавио је гувернер државе Вашингтон Џеј Инсли.

Из вашингтонског Одсјека за исправке су рекли да су постали свјесни проблема 2012. године, када је породица једне жртве сазнала да се починилац злочина нашао прерано на слободи.

Упркос томе, неисправан софтвер није поправљен до именовања новог шеф ИТ сектора за ДоЦ, који је схватио какав је озбиљан проблем настао и о томе обавијестио више инстанце.

Анализа грешака показала је да су затвореници чије су казне погрешно израчунате у просјеку изашли на слободу 49 дана раније.

Једном затворенику је казна смањена чак за 600 дана.

Није познато је ли било ко од затвореника починио нови злочин након што је грешком пуштен раније из затвора, али пет људи већ враћено у затворске ћелије.