latinica  ћирилица
25/12/2015 |  08:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Смршала 30 килограма и освојила камион пун угља (ВИДЕО)

Јелена Салникова, медицинска сестра из сибирског града Березовски, освојила је камион угља за ложење као награду за то што је смршала 30 килограма у акцији коју су локалне власти покренуле у борби против гојазности.
Јелена Салникова (Фото: www.kem.kp.ru) -
Јелена Салникова (Фото: www.kem.kp.ru)

Аман Тулејев, гувернер сибирске области Кемерово, познате као један од најбогатијих басена угља у свијету, обећао је својим суграђанима да ће килограме који изгубе платити тонама угља.

"Угљем ћемо платити сваки губитак килограма, и то не у грамима већ у тонама", изјавио је раније ове године Тулејев агенцији РИА Новости.

Након што је неколико мјесеци провела скијајући, возећи бицикл и ролере, Салникова је могла да се похвали да је смршала читавих 30 килограма. Убрзо је у њено двориште камионом испоручено пет тона угља.

Јелена Салникова некад и сад (Фото: online-e.ru)

"То је компактан угаљ, одлично грије", изјавила је 43-годишња Салникова за руску телевизију, стојећи у снијегу са лопатом у руци.

"Довољне ће бити три корпе на дан", казала је ова медицинска сестра која је од љета успјела да са 112 спадне на 80 килограма.

Русија је један од водећих извозника угља у свијету. Већи дио тог угља потиче управо из рударског басена Кузбас, у области Кемерово.

Русија, послије Литваније, има другу најдебљу нацију од свих бивших совјетских држава, према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО) из 2014.