latinica  ћирилица
25/12/2015 |  08:06 | Аутор: Независне

Како да побиједите стрес?

Стрес је постао наша свакодневница. Немогуће га је избјећи у потпуности, али оно што можете да урадите јесте да га смањите или лакше поднесете. Представљамо вам неколико најлакших начин уз помоћ којих ћете се ослободити стреса.
(Фото: Thinkstock) -
(Фото: Thinkstock)

1) ДИСАЊЕ

Дисање је најлакши и најбржи начин ослобадања од стреса. Неопходно је да научите правилно да дишете пуним плућима из стомака. Само на овај начин све ћелије вашег тијела ће добити потребну количину кисеоника и самим тим допринијети цјелокупном здрављу нашег тијела и духа.

2) ОЧИСТИТЕ КУЋУ

“Велико спремање“ вашег дома повољно ће утицати на стрес. Утрошићете доста енергије у распремање ствари, чишћење и брисање, а након завршетка осјетићете задовољство.

3) ЈЕДИТЕ ВОЋЕ И ПОВРЋЕ

Свјеже поврће је извор здравља и помаже у борби против стреса. У свакодневну исхрану убаците и воће као и природне сокове без шећера. Повећајте унос зеленог поврћа, броколија, кромпира, авокада, бадема, пистаћа, ораха, наранџа, клементина, лимуна и друог цитрусног воћа.

4) ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Против стреса повољно делују: витамин Ц, витамин Е, витамини Б, магнезијум, фолна киселина. Током љетњих дана повећајте унос витамина и минерала.

5) ШЕТЊА

Лагана шетња у послијеподневним часовима ће повољно утицати у борби против стреса и омогући ће вам лијеп сан. Двадесетак минута шетње биће довољно и допринијети вашем здрављу, виталности и љепшем расположењу.

6) ЧАЈ

Познато је већ да чајеви имају благотворно дејство на организам. Стручњаци савјетују једну шољу млаког чаја сваког јутра на празан желудац. Ритуал испијања чаја је смирујућ сам по себи, а ми вам предлажемо чај од нане, камилице, валеријане, ђумбира и друге.

7) ЈОГА

Јога је једна од водећих активности које су показале позитиван учинак када је смањње стреса у питању. Поред тога што јога одржава вашу линију витком и има позитиван утицај на тијело и дух има и позитиван ефекат на стрес. Па тако истраживања показују да особе које се активно баве јогом су далеко мање под стресом и лакше га подносе.