latinica  ћирилица
22/12/2015 |  12:01 ⇒ 12:15 | Аутор: РТС

Дроновима снимају топљење леда на Гренланду (ВИДЕО)

Нови тип беспилотне летјелице користи се однедавно за прелијетање Гренланда и снимање топљења леда. Истраживачи из цијелог свијета помно прате тај процес. Лед на копну се много брже топи него што се очекивало, што ће имати велике посљедице по градска подручја широм свијета.
Гренланд  (Фото: 21stcentech.com) -
Гренланд (Фото: 21stcentech.com)

Климатске промјене на Гренланду се пажљиво посматрају, не само на земљи него и уз помоћ камера на дроновима. Нови тип беспилотне летјелице је тамо имао свјетску премијеру, а научници очекују да ће им пружити одговоре на нека питања.

Професор Џејсон Бокс је пасионирани љубитељ снијега и леда, један од водећих свјетских истраживача процеса топљења леда на копну. Са великим интересовањем ишчекује резултате својеврсне експедиције са беспилотном летјелицом. Ипак, није све прошло без проблема.

“Ово је узбудљиво. Дрон је веома осетљив на вјетар на Гренланду, постоје чудне турбуленције које долазе од планине, па је лансирање беспилотне летјелице било отежано. Ово је ипак сјајно, удружили су се забава и наука“, каже професор Бокс.

Посљедице већег топљења леда и друге климатске промјене могу бити драматичне за цио свијет. Ниво мора би у најгорем сценарију који прогнозирају стручњаци Уједињених нација, могао порасти и за један метар до краја вијека, а не треба заборавити ни чињеницу да су многи велики градови у свијету на нивоу океана.

На Гренланду Џејсон Бокс и његове колеге прате путању љета дрона на компјутерском екрану.

“Уз ову нову платформу, у могућности смо да измеримо колико сунчеве светлости лед упија и по томе видимо колико је топљење леда. Само у протеклих седам година пјредњи дио леденог покривача се повукао за око 80 метара. Овде долазим већ 20 година, али сам донекле изненађен колико се крајолик промијенио, нисам га препознао“, истиче Бокс.

Један од разлога за крупне климатске промјене јесте у томе да се температура на Арктику повећала за готово два степена Целзијуса од 1900. године, што је готово два пута више него у другим дијеловима Земље.