latinica  ћирилица
21/12/2015 |  09:26 ⇒ 11:11 | Аутор: РТРС

Започните дан са двије чаше воде

Чим се ујутру пробудите, попијте двије чаше млаке воде. То ће покренути унутрашње органе, а добиће и неопходну енергију послије спавања

Чим се ујутру пробудите, попијте двије чаше млаке воде. То ће покренути унутрашње органе, а добиће и неопходну енергију послије спавања. Али, то није довољна количина, да бисте се осјећали добро. Наиме, вода има вишеструку улогу у организму. Неопходна је за метаболизам и нормалне физиолошке функције, обезбјеђује унос есенцијалних материја као што су калцијум, магнезијум и флуор, а учествује и у избацивању токсина из виталних органа. Такође, доноси храњиве материје до ћелија, хидрира кожу, одржава нормалну тјелесну температуру и притисак.

Колико воде треба попити може да се израчуна према потрошњи калорија током дана. Савјетује се да се узме 100 мл воде на сваких 100 потрошених калорија. Дневни унос може да се прерачуна и у односу на стопу базалног метаболизма. Жене тјелесну тежину треба да помноже са 23, а мушкараца са 24. На добијену цифру треба додати и утрошене калорије према активности, 500 за особу која не вјежба, а 1.000 за особу која иде у теретану, трчи или слично. Добијени збир подијелите са 200, и добићете број чаша од 200 мл које треба током дана да попијете.

Треба да водите рачуна и када ћете попити чашу воде. Истраживања су показала да од јутра до вечери, постоје четири термина када морамо узети течност, и када она највише доприноси добром функционисању организма. Осим јутарње дозе, стручњаци савјетују узимање течности прије ручка, прије туширања и прије спавања.

Чаша воде пола сата прије ручка има двоструку улогу: повећава осјећај ситости у желуцу, а течност ће, такође, након оброка побољшати варење. Прије туширања обавезно попијте чашу воде, јер топлота која се ослобађа у купатилу повећава крвни притисак, а узета течност ће га вратити у нормалу.

Навикните се да прије него што одете у кревет, попијете чашу воде. Током спавања тело мора да издржи без течности, а када има довољно резерви, смањује се ризик за настанак шлога или инфаркта срца.

Извор: Новости