latinica  ћирилица
16/12/2015 |  16:23 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Нар штити и од Алцхајмерове болести

Редовно конзумирање нара могло би заштитити мозак од неуролошких обољења попут Алцхајмерове болести, показало је америчко истраживање чији су резултати објављени у часопису "ACS Chemical Neuroscience".
Нар - Фото: B92
НарФото: B92

Од раније је познато да је нар богат антиоксидансима и да помаже код срчаних проблема. Не треба занемарити ни његово противупално и антиканцерогено дјеловање, а амерички научници тврде да је ова врста воћа добра храна у борби против старења организма и да је у стању да заштити мождане неуроне (нервне ћелије), пише Ле Парисиен.

Недавна студија стручњака American Chemical Society показала је да ово воће, поријеклом из Азије, има важну улогу у спречавању и лечењу Алцхајмерове болести. Они су установили да се захваљујући добрим бактеријама у микрофлори пробавног система након конзумирања нара - који садржи врсту полифенола (врло јак антиоксиданс), фенолну елагичну киселину - производе уролитини, молекуле важне за раст и развој организма, које пак имају противупално и неурозаштитно дјеловање.

У 'ин витро' истраживању открили су да уролитини делују на начин да снижавају ниво бета амилоида одговорних за стварање наслага које штете неуронима узрокујући промене у мозгу и подстичу настанак Алцхајмерове болести.

Група хемичара покушала је да установи на који начин састојци нара заобилазе крвно-мождану баријеру која штити мозак и на који начин спрјечавају настанак ових штетних протеина. Изоловали су екстракт нара и идентификовали 21 спој, већином полифеноле, који нису успјели да заобиђу споменуту баријеру, али неким њиховим метаболитима, тачније уролитима то је успјело.

Позитивну улогу уролитина, нарочито у спрјечавању настанка неких врста карцинома (дебелог црева, простате, дојке) и смањењу холестерола, показале су раније студије.

Извор: Б92