latinica  ћирилица
16/12/2015 |  13:10 ⇒ 13:50 | Аутор: 24sata.info

Јапански врховни суд: Брачни парови морају имати исто презиме

Јапански Врховни суд донио је одлуку према којој је захтјев да брачни парови да имају исто презиме уставан, што представља ударац дугогодишњој борби за гендер равноправност приликом избора презимена, преноси Anadolu Agency.
Бурме - Фото: илустрација
БурмеФото: илустрација

Одлуком није речено који од брачних партнера мора одустати од свога презимена приликом ступања у брак.

У Јапану је пракса да су у правилу жене те које узимају супругово презиме. Неке жене, пак, сматрају да то није фер и ту праксу сматрају губљењем идентитета. У традицоналном јапанском браку, један партнер, најчешће жена, улази у супружниково домаћинство и региструје се као члан тог домаћинства. Мушкарци су у јапанској традиционалној култури препознати као моћнији.

Но, како се посљедњих година појављује све већи број жена са каријерама, неке од њих сматрају да промјена презимена моће унијети забуну. Тако неке Јапанске настављају да користе своје дјевојачко презиме у професионалном животу, чак и када легално промијене презиме ступањем у брак. Са друге стране, неки јапански парови једноставно не региструју своје бракове.

Каори Окуни, једна од подноситељки захтјева Врховном суду, казала је да је дубоко разочарана пресудом.

"Ово ће имати посљедице за будућност, по оне кој се планирају вјенчати и за оне који ће бити рођени", казала је Окуни на конференцији за новинаре.