latinica  ћирилица
15/12/2015 |  13:03 ⇒ 15:15 | Аутор: Агенције

Предсједници држава брже старе, живе краће

Шефови држава можда имају велике привилегије током обављања своје функције, али плаћају и високу цијену: старе брже, а стрес на послу може да им скрати живот и до три године, закључци су новог истраживања објављеног у Британском медицинском журналу.

Доктори су анализирали колико дуго су живјели предсједници и премијери 17 земаља, укључујући Британију, Канаду, Француску, Њемачку и Сједињене Америчке Државе,  након истека мандата, а у поређењу са кандидатима који су изгубили на изборима.

Како наводи америчка агенција АП, истраживачи су такође поредили колики је животни вијек шефова држава наспрам животних очекивања за људе истих година и пола.

У истраживању су посматрани животи 279 предсједника и 261 изазивача, а закључак је да бивши предсједници живе скоро три године мање од очекиваног.

- Значајно је изгубити неколико година живота. Вође вјероватно осјећају да су национални приоритети важнији од правилне исхране и вјежбања - каже један од аутора студије, доктор Анупам Џена са медицинске школе на Универзитету "Харвард".

Џена је додао да је бивши амерички предсједник Бил Клинтон признао да је често јео брзу храну.

- Можда би његов начин живота био другачији да постоји мир у свијету - каже Џена.

Након истека мандата, Клинтон је имао операцију срца, смршао је и постао веган да би се борио са болешћу срца.

Друга истраживања су показала да предсједници САД заправо живе дуже од њихових бирача.

- Стрес због вођења земље може да буде разлог да коса прије осиједи или кожа лица остари, али не значи да ће предсједници умријети раније - каже професор на Универзитету "Илиноис" у Чикагу, Џеј Олшански.

Његово истраживање бивших шефова држава показује да они имају дужи животни вијек, дијелом због тога што чине један одсто популације која има високо образовање, богатство и бољи приступ здравственој заштити од већине.