latinica  ћирилица
14/12/2015 |  08:47 ⇒ 11:07 | Аутор: Б92

Сузе и смијех као лијек

Док се смијемо, број откуцаја срца се смањује, притисак опада, тијело се опушта. Сузе су такође важне за постизање душевне равнотеже, јер се плакањем у стресним ситуацијама организам ослобађа напетости.
Срећа - Фото: илустрација
СрећаФото: илустрација

Гласан смијех у трајању од десет до петнаест минута у току дана једнако је дјелотворан као и 45 минута терапеутског опуштања. Док се смијемо, број откуцаја срца се смањује, притисак опада, тијело се опушта, а за четврт часа смјехотресног раположења, у зависности од интензитета, организам потроши од десет до четрдесет калорија, установили су њемачки научници.

Они су, такође, потврдили да је смијех заиста "заразан", а открили су и начин на који се преноси. Слушање смијеха и других позитивних звукова, заправо, ствара надражај у предјелу мозга, који се, иначе, активира када се смијемо.

Сузе су такође важне за постизање душевне равнотеже. Плакањем у стресним ситуацијама организам се ослобађа напетости и опушта се. На тај начин смањује се количина негативних хормона у тијелу и поново успоставља равнотежа. Зато се никако не треба уздржавати уколико се појави потреба за плакањем.

Дјеловањем хормона, плач и смијех доводе до олакшања и одвраћају пажњу од љутње, кривице, стреса и других негативних стања. Будући да се смањује ниво кортизола, епинефрина и допамина, особа улази у антидепресивно и смирено стање. Додајмо на крају да смијех јача имунитет и на тај начин некада, можда и боље од разних љековитих препарата, штити организам од болести и помаже му да се брже опорави.