latinica  ћирилица
10/12/2015 |  13:11 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Генетско "поправљање" пријети стварању "више расе"!

Уколико техника "поправка" гена буде дозвољена за ширу употребу, могло би се десити да у њу буду укључена само дјеца из богатих породица, што ће створити "вишу расу", упозоравају научници.

Након што је прочитан људски ген, створене су могућности за клонирање живих бића по "наруџби" - од боје очију до уклањања или појачавања гена који елиминишу или омогућавају посебне особине.

Захваљујући техници преуређивања гена /под називом "ЦРИСПР-Цас 9"/, сада се могу изузетно лако, јефтино и брзо замијенити или избрисати гени у сваком човјеку, животињи или биљци.

Могућности на које би та техника могла промијенити наше животе је невјероватна – од стварања жита отпорног на буђ до лијечења најотпорнијих болести.

Научници потврђују да ће сада моћи лакше да се манипулише са свима који имају ДНК, што значи са свим живим бићима.

Чак и неки од научника који су учествовали у стварању технике манипулисања генима имају моралне дилеме.

Џенифер Дудна, која је развијала ову техику, наводи да је сањала Хитлера, који јој је у сну рекао да би и он "желио да боље разумије користи и импликације те сјајне технологије".

Научници зато настоје да организују конференције на којима би расправљали о границама "навијања" и "програмирања" гена, односно "играња Бога".

Техника "ЦРИСПР-Цас 9" састоји се од активног мијењања гена који се преносе на потомке. Она је тренутно забрањена у више од 40 држава.

Иако је приватно финансирање преуређивања гена легално у САД, Конгрес је забранио Министарству за храну и лијекове да финансира пројекте у вези са модификацијом линије људских заметака.

За сада, свима је прихватљиво да се том технологијом елиминишу маларија и лајмска борелиоза, побољшају усјеви, те створи инжењеринг свиња као донора органа за милионе пацијената којима је потребна трансплантација.

Највеће и најтеже одлуке очекују се у вези са методом ширења гена, која се састоји од преуређивања гена на начин који омогућава одређеном гену да се рашири кроз цијелу популацију на одређеном подручју.

Та техника сада се користи за измјену комараца који преносе маларију. Прије кориштења ове генетске технике, комарце без маларије брзо би бројчано надјачали комарци маларичари.

Генетско "поправљање" дјеце и уклањање урођених генетских проблема научници не сматрају лошим поступком, али многи упозоравају да треба осигурати да такви третмани не буду доступни искључиво богатима.