latinica  ћирилица
09/12/2015 |  14:10 | Аутор: 24sata.hr

Не желите их срести: Најопасније животиње које су међу нама...

Иако су животиње углавном слатке, свијет је пун опасних животиња којима се није препоручљиво приближавати. Сазнајте које су најопасније и пазите ако их сретнете.
Комарац - Фото: илустрација
КомарацФото: илустрација

Топ 10 најопаснијих животиња:


10. Велике мачке

За разлику од кућних мачака које се желе играти са вама, велике дивље мачке нису толико питоме. Највеће велике мачке су тигрови и лавови. Од напада тигра погине највише људи. Ловци најчешће погибају тако што улазе на подручје гдје има највећи број тигрова. Тигрови живе у Индији, за разлику од лавова који живе у Африци. Лавови живе у чопорима. Сваки чопор чине лав, неколицина лавица и младунчад. Лав не иде у лов, за то се брину лавице, но лав се брине за сигурност чопора. Ако се икада нађете очи у очи с овим великим мачкама постоји неколико правила како да се понашате. Гледајте их равно у очи и не скидајте поглед са њих. Радите пуно буке како би их збунили, те узмите камен и ставите га изнад главе како би сте изгледали веће.

9. Медвјед

Чести становници дјечијих кревета у плишаном облику немају пуно везе са својим рођацима у дивљини. Медвјед без проблема може убити човјека својим великим канџама. Медвједи су у правилу срамежљиве животиње и избјегавају људе. Најопасније су женке с младунцима. У случају да вас медвјед нападне склупчајте се тако да заштитите виталне органе и правите се мртви. Ако логорујете оставите храну 20 метара даље од вашег логора на неком дрвету.

8. Морски пас

Осим што су најчешћи мотив филмова страве и ужаса који се баве морем, само су четири врсте опасне по људе, а то су велики бијели морски пас, морски пас бик, морски пас тигар и бјелорепа псина. Морски пси не једу људе због тога што су људи претешка храна за желудац морског пса, али људи најчешће умру од губитка крви из рана након напада морских паса. Ако вас нападне морски пас, ударите га у очи или у њушку, то ће збунити животињу.

7. Медуза

Постоји преко двије хиљаде врста медуза, али је само њих стотињак опасно за човјека. Медузе немају мозак, тако да њихови напади нису намјерни. Медуза својим пипцима може изазвати опекотине на кожи, парализу мишића и застој срца. У случају да вас опече медуза, на мјесто гдје вас је опекла ставите оцат или уринирајте. Свакако потражите помоћ љекара.

6. Крокодил

Иако је крокодил у пјесмици појео малога Јују не значи да нису опасни за вас. Најопаснији су Нилски крокодил, Амерички крокодил и слановодни крокодил. Крокодили се хране тако да нападни плијен, одвуку га воду и почну се вртјети око њега како би растргали месо. Напади крокодила готово увијек завршавају смрћу плијена. Најопаснији су слановодни крокодили, а највише их има у Аустралији.

5. Слон

Иако нам је свима симпатичан малени клемпави слон Думбо у стварности слонови имају јако непредвидиву ћуд. Када се слон разбјесни згазити ће све пред собом. Слонове може разљутити било што, а чест то може бити и без икаквог разлога. Слонове се не смије изазивати, а у случају да вас нападне правите се мртви.

4. Пчела

Иако им пријети изумирање, пчеле у правилу неће напасти људе ако нису узнемирене. Ако вас нападне пчела трчите равно, јер су пчеле споре и лако им је побјећи. Немојте бјежати у воду, јер ће пчела чекати да изроните, а може чекати и до 10 сати. У случају убода пчеле потражите помоћ љекара јер од убода може стати срце.

3. Нилски коњ

Иако изгледају тромо и лијено, они су по природи врло агресивне животиње. Нилски коњ ће напасти човјека или крокодила без неког посебног разлога, а познати су и случајеви канибализма. Нилски коњ се сматра међу најопаснијим животињама у Африци, а често знају нападати и бродове.

2. Змија

На свијету постоји више од 450 врста отровних змија, од којих неке могу убити и човјека. Ако вас угризе змија, брзо потражите лијечничку помоћ јер се змијски отров брзо шири крвотоком и уништава крвна зрнца и срце. Ако спавате у шатору обавезно затворите врата шатора јер се змије воле завући на топла мјеста. Носите адекватне ципеле и дуге хлаче, те радите пуно буке ако ходате подручјем у којем живе змије.

1. Комарац

Неколико милиона људи годишње умре од маларије коју су добили угризом комарца. Комарци исто тако преносе денга грозницу и жуту грозницу. Врло се тешко заштити од убода комарца, јер осјетимо њихов напада тек када се кренемо сврбјети. Најбоља превенција од комараца су инсектициди и вилин коњици који се хране њима.