latinica  ћирилица
07/12/2015 |  09:52 ⇒ 10:51 | Аутор: 24sata.hr

Мандарине потичу мршављење, чувају срце, а добра је и кора

Ово воће чува здравље срца и помаже у спречавању дијабетеса типа 2. Добро је сачувати и кору која се додаје чајевима
Мандарине - Фото: илустрација
МандаринеФото: илустрација

Укусне и мирисне мандарине током јесени требало би јести у што већим количинама. Ово сочно воће помаже при спуштању лошег холестерола и штити срце, а будући да продужује осјећај ситости препоручује се и онима који се желе ријешити сувишних килограма. Пектин у мандарини спречава повећање нивоа шећера у крви, а тиме и осјећај глади. Њезини састојци, витамин Ц и витамини групе Б, минерали, калцијум, магнезијум, цинк и калијум, позитивно дјелују на здравље мозга побољшавајући његове функције што доприноси бољем памћењу и концентрацији.

Осим за менталну бистрину, корисна је и за љепоту - мандарина је богата антиоксидансима који спречавају ослобађање слободних радикала и оштећење коже, стога је одлично средство за његу лица. Разградњом бета-каротена из мандарине синтетизира се витамин А који је заслужан за баршунасту кожу. Мандарина ће вам помоћи и да очувате младолики изглед коже - захваљујући богатству антиоксиданаса штити од слободних радикала.

Новија истраживања такође показују да мандарине садрже твар ноблетин који помаже у борби против претилости, чува здравље артерија и штити од дијабетеса типа 2. Чак ни кору мандарине не би требало бацати јер је богата љековитим етеричним уљима. Мирисне корице могу се насјецкати, просушити и спремити, како би се преко зиме ставиле у чајеве или да би се од њих припремила мирисна купка против стреса. Наравно, требало би користити само кору органски узгојених, непрсканих плодова.

Двије маске од мандарина


Имате ли изразито суху кожу, сок мандарине помијешајте с жумањком, кашиком меда и маслиновог уља. Нанесите на лице, врат и деколте. Држите пола сата па исперите млаком водом. Ако вам је кожа масна, измиксајте мандарину с три кашичице павлаке, кашичицом јогурта и неколико капи лимуновог сока. Ову маску држите на лицу 20 минута, па исперите млаком водом.