latinica  ћирилица
02/12/2015 |  17:54 | Аутор: novosti.rs

Непристојно понашање заразно као грип

Најновије истраживање показује да је непристојно понашање заразно у истој мери као и грип.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Наиме, особе које су биле изложене таквом понашању или су доживеле непристојности, временом престану да реагују на ту негативну друштвену појаву. И не само то, оне веома често и саме почну да се понашају лоше према другима, ширећи агресивно расположење на околину.

Са приближавањем сезоне грипа, многи ће пожељети да се вакцинишу. Истраживање Џонаса Солка и Томаса Френсиса помогло је човечанству да ограничи ширење ове неугодне болести, а сама вакцина је спасла на десетине хиљаде живота. Али, да би дошли до вакцине, научници су претходно морали да идентификују узроке грипа и, што је јако важно, да схвате колико је вирус заразан.

У свом истраживању, Тревор Фоулк, Ендру Вулум и Амир Ерез са Универзитета Флориде, следили су исти принцип: покушали су да открију узроке једне друге пошасти - неваспитања.

У низу студија, Фоулк и његове колеге показали су да жртве непристојног понашања постају и саме виновници истих деструктивних поступака.

Како преноси Нјузвик, амерички истраживачи су разним тестовима открили да нису заразни само екстремни облици негативног понашања (попут малтретирања, ударања) већ и они "безазленији", као што су вербалне неучтивости, с којима се свакодневно сусрећемо на послу, у превозу, у продавници, школи...

Они су установили да људи "усклађују" своје понашање према понашању других, те да се зараза, као и код грипа, најчешће шири независно од наше свести, па чак и од наше воље.

Изложеност непристојном понашању, наводе истраживачи, не само да јасно утиче на наше владање и начин на који реагујемо на некултуру других, већ нас подстиче да се и сами тако понашамо, те ширимо заразу на све око себе, закључују аутори студије