latinica  ћирилица
02/12/2015 |  17:49 | Аутор: novosti.rs

Гојазни у младости - болесни у старости

Жене које у младости муку муче са вишком килограма, у позним годинама чешће обољевају од различитих облика карцинома, нарочито тумора дојке.
Гојазност (Foto: thenutritionpost.com) -
Гојазност (Foto: thenutritionpost.com)

Жене које у младости муку муче са вишком килограма, у позним годинама чешће обољевају од различитих облика карцинома, нарочито тумора дојке, закључили су стручњаци са америчког Националног института за рак. До тога су дошли на основу истраживања, које је обухватило око 100.000 дама у периоду менопаузе. Испитанице су одговарале на питања колико су имале килограма у 18 и 35 година, али и послије 50. рођендана. Испоставило се да жене, које су се угојиле 20 до 30 кг, ризикују 1,5 пута више да оболе од рака дојке у односу на оне које имају исту килажу као у младости.


- Хормон естроген је један од главних криваца за тумор дојке, а производи се у масним ћелијама. Код гојазних жена његова концентрација је очигледно већа. Ипак, неопходно је да се расвијетле још неке, до сада нејасне везе, између начина исхране и обољевања од рака - нагласила је Џудит Ен, члан истраживачког тима.