latinica  ћирилица
01/12/2015 |  16:53 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Откријте шта све Гугл зна о вама

Сада можете да провјерите стварне поставке приватности, и да добијете увид у оно што на крају о вама излази у свијет.
Гугл (архив) -
Гугл (архив)

Гугл је недавно објавио низ побољшања у сфери приватности и сигурности, службено објављујући MyAccount – на којем можете видјети застрашујућу количину информација којима Гоогле располаже о вама, пише Индепендент.

Сада такође можете да провјерите стварне поставке приватности, и да добијете увид у оно што на крају о вама излази у свијет, преноси Фокус.

Како бисте открили шта то тачно Гугл зна о вама, идите на MyAccount, па кликните на "your personal info". Ту можете видјети свој телефонски број, маил и искључити Гооглеову опцију да прати вашу историју претраживања – ако то желите.

У поставкама можете означити да Гугл престане да прати вашу локацију (да, он прати гдје се налазите док уз себе имате уређај којим сте улоговани на Гугл), као и да престане да чувате ваше гласовне претраге и информације с андриода, ако га имате.

Можете искључити и Гуглову архиву својих Јутјуб претрага и видеа које сте гледали, и даунлоудовати копију свих података које Гоогле има о вама.

Корисници уз то могу изабрати да им се не приказују циљане рекламе, иако Гугл напомиње да ће у том случају корисник бити “мање релевантан“.

Гугл је представио и страницу приватности на којој обећава да ће ваше податке чувати на сигурном.

“Знајте да ми не продајемо ваше личне информације. Ви контролишете све врсте информација које ми прикупљамо и користимо. На крају, знајте да се нико од нас не труди више да очува ваше податке сигурним“, поручују из Гугл-а.

Ако се питате чему одједном толика бука о транспарентности, сјетите се да је извршни директор Епла, Тим Кук, недавно напао Гуглову сигурносну политику, а ово се чини као савршен одговор, пише Индепендент.