latinica  ћирилица
30/11/2015 |  20:39 ⇒ 20:43 | Аутор: РТС

Мозак Алберта Ајнштајна је био украден?!

Револуционарне научне идеје Алберта Ајнштајна учиниле су да његово име постане синоним за генија, али, оне су само дjелић приче о његовом бриљантном уму. Ево неких мање познатих чињеница о најпознатијем физичару 20 вијека.
Алберт Ајнштајн (илустрација) -
Алберт Ајнштајн (илустрација)

Био је добар у математици. Дјецу која се лоше сналазе у рачунању одрасли често тјеше тврдњом да да је чак и Ајнштајн био лош у математици, али историјски подаци показују да је, заправо, био изузетан ученик. Имао је највише оцјене током свог школовања у Минхену, а изазов је за њега представљала само дисциплина коју су професори од њега захтијевали.

Нико не зна шта се десило са његовом ћерком. Након што је Ајнштајн дипломирао, добио је синове са Милевом Марић. Годину дана прије него што су ступили у брак, Милева је родила девојчицу Лизерл. Алберт никада није говорио својој породици о њој, и његови биографи годинама су сумњали да ли је она уопште постојала, све док осамдесетих година прошлог вјека историчари нису пронашли документа о рођењу Ајнштајнове и Милевине ћерке. Судбина ове дјевојчице и данас је мистерија - поједини истраживачи сматрају да је умрла од грознице 1903. године, док други вјерују да је усвојена и да је касније живјела у Србији.

Новац од Нобелове награде је дао Милеви Марић. Послије њиховог пропалог брака, Ајнштајн је напустио своју породицу, преселио се у Берлин и започео везу са својом рођаком Елзом. Званично су се Милева и Алберт развели неколико година касније. У бракоразводим документима Ајнштајн је бившој супруги обећао годишњу алиментацију уз новац који би добио од Новелове награде, пошто се тада већ знало да ће га добити. Милева је на то пристала, а Ајнштајн је касније дао новац након примања награде за свој рад на фотоелектричном ефекту. До тада се већ оженио Елзом са којом је остао до смрти.


Еф-Би-Ај га је годинама шпијунирао. Убрзо након доласка Хитлера на власт, Ајнштајн се преселио у САД. Подржавао је људска права и либерализам, што је навело Еф-Би-Ај да га шпијунира чак 22 године. Агенти су биљежили његове позиве и отварали пошту како би провјерили да ли је совјетски шпијун. Послије смрти славног физичара, његов досије је имао више од 1.800 страна.

Био је сјајан музичар. Још од пете године, Ајнштајн је учио да свира виолину. Склоност ка музици је вјероватно наслиједио од мајке, која је свирала клавир.

Замолили су га да буде предсједник Израела. Иако није био религиозан у традиционалном смислу, осјећао је велику повезаност са својим јеврејским поријеклом и често је говорио против антисемитизма. Када је предсједник државе Хаим Вајцман преминуо 1952. године, влада је понудила Ајнштајну да га именује за другог предсјеника Израела, али је он то одбио.

Његов мозак је украден. Умро је 1955. године од анеуризме. Захтијевао је да се његово тијело кремира, али се онда догодио бизаран инцидент. Патолог са Универзитета Принстон, Том Харви, супротно научниковим жељама, извадио је његов мозак прије кремације.