latinica  ћирилица
30/11/2015 |  08:44 ⇒ 15:42 | Аутор: 24sata.info

Намирнице богате масноћама кориснe за здравље

У свијету у којем индустрија хране профитира представљањем житарица као здравих намирница, масноће су, слободно се може рећи, неправедно запостављене и представљене као лоше.

Постоје бројне намирнице богате масноћама које у добре за наше здравље, под условом да се уносе рационално, а ово су само неке од њих.

Оне снижавају ризик од гојазности и повишеног холестерола, као и рака, и штите наше срце.

Авокадо

Нутриционисти авокадо називају супервоћем, будући да садржи чак 30 витамина и минерала. Авокадо је богат добрим мастима који олакшавају варење и чине нас дуже ситим. Авокадо у просјеку садржи 22 грама "добрих", највише мононезасићених масти које су одличне за наше срце.

Сјеме сунцокрета

Богате су протеинима, па их слободно уврстите у своју исхрану. Сунцокретове сјеменке можете јести саме или их додати у салату. Пазите само на количину, будући да су све сјеменке, као и коштуњаво воће попут бадема или индијских орашчића, изузетно калоричне.

Маслине

Седам маслина има три грама "добрих" масноћа и само 28 калорија. Маслине чувају здравље срца и крвних судова, и посједују снажна противупална и антиоксидативна својства, што их чини природним заштитником против канцерогених обољења.

Путер

Путер је доста дуго био неправедно стигматизован и проглашаван намирницом кривом за повишени ниво холестерола у крви и низ здравствених потешкоћа. Данас се све више говори о његовом благотворном дејству за здравље, будући да садржи "добре" масноће, као и доста витамина растворљивих у мастима, међу којим су најважнији витамини А, Е и К2. Путер је у сваком случају много боља опција од маргарина, за који нутриционисти предлажу да се заобилази у широком луку. Једна кашика путера дневно у исхрани је сасвим довољна количина.

Јаја

Јаја нутриционисти називају суперхраном, а доказано је како да њихов ограничен унос не повећава укупан ниво холестерола у организму. Јаја су једна од најхранљивијих намирница, а иако имају мало калорија, богат су извор протеина, као и витамина Д, Б12 и селена.