latinica  ћирилица
27/11/2015 |  12:29 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: "Црни петак", почиње празнична шопинг грозница

Почетак традиционалне божићне шопинг сезоне у САД почиње данас, на такозвани "црни петак", а велики број трговаца је врата својих продавница отворио још синоћ, на празник Дана захвалности, у настојању да привуче што већи број купаца.

- Још увијек је рано, али по ономе што смо до сада видјели, гужве нису тако велике - изјавио је Крег Џонсон, предсједник консултантске компаније у секору малопродаје "Кастомер гроут партнерс", која прати промет у различитим дијеловима земље, преноси агенција Ројтерс.

Гужве у ноћи Дана захвалности, мјесец дана прије Божића, постепено су постале саставни дио сезоне празничне куповине у САД, која је раније обично почињала наредног дана, односно на "црни петак".

У настојању да привуку што већи број купаца, амерички трговци су повећали обим празничних послова, отварајући продавнице и на сам Дан захвалности, што се, како наводи Ројтерс, прошле године негативно одразило на обим куповина обављен на "црни петак", што је тренд који аналитичари и консултанти очекују и у овој години.

- Не могу да чекам до сутра, јер је доста узбудљивије данас. Раније сам ишао у шопинг на "црни петак", али је то сада четвртак - изјавио је један од купаца затечен у америчком супермаркету Волмарт.

Између поноћи и пет поподне, купци у САД потроше више од милијарду долара на куповину преко интернета, што је за 22 одсто више него прошле године, према подацима компаније Адоб диџитал индекс.

"Црни петак" је тако назван због жртава у стампедима људи који први покушавају да уђу у продавнице како би искористили највеће попусте у радњама.