latinica  ћирилица
25/11/2015 |  11:47 ⇒ 12:33 | Аутор: novosti.rs

Спријечите грип и прехладу на вријеме

Како побољшати имунитет и спремно дочекати сезону респираторних инфекција? Здрава исхрана, шесто до осам сати сна, дневни одмор и физичка активност - рецепт за успјех,
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Да ли ће се неко разбољети од респираторних инфекција или не, зависи од имунитета, односно отпорности организма. Имунитет је важан и када до инфекције дође, да је ограничи и не допусти прекомерно оштећење ткива, а уз помоћ медицинске терапије омогући излечење. Важан је и у свакодневној одбрани организма од свих патогених узрочника који у организам доспевају на разне начине.


* Очување имунитета се постиже здравом исхраном, која подразумијева конзумирање свјежег воћа и поврћа, меса, житарица, млијека и млијечних производа. Домаћа туршија и кисео купус су такође препорука у зимским мјесецима. Само на тај начин организам добија неопходне витамине, минерале, олигоелементе, важне за имунитет. Индустријски припремљена храна у виду различитих прерађевина у коју се додају вештачки састојци је непожељна. У таквој храни су адитиви за побољшање укуса, изгледа и ароме, конзерванси, вјештачке боје, суплементи који треба да замијене природне, биолошки вредне састојке и производ учине јефтинијим. Примера ради, у појединим шункама је само осам одсто меса, а све остало је соја, скроб, вода, појачивачи укуса, хрскавица.

* За нормално функционисање имуног система потребно је шест до осам сати сна и исто толико менталног и физичког одмора у току дана. Ћаскање са пријатељима уз кафицу, зелени чај, лимунаду, слушање музике и шетња такође крепе организам.

* Физичка активност је неопходна за очување имунитета и добру форму, јер поспешује и активира централни нервни систем, покреће мождану течност која утиче на активирање чула, мишића и свих унутрашњих органа. Поред шетње, трчања и других спортова, уређење баште и врта такође се сматра добром физичком активношћу. Суштина је да се што више времена проведе напољу.

* Отклањање стреса и хроничног замора представља посебан изазов. Развијена Европа је то ријешила увођењем кратких, а чешћих пауза на послу и недјељних одмора када своје запослене шаље у рекреативне центре или бање. Колективна и породична дружења такође су дио програма за лакше ослобађање од стреса, којем је савремени човјек готово константно изложен.

* Поред личне, важна је и хигијена радног места. Избегавајте директни контакт са прехлађеном особом и обавезно оперите руке уколико до контакта дође. Уз то, никако не треба чачкати нос нити трљати очи. Обавезно носите чисту одећу.

* Сунчање и боравак на сунцу у зимским месецима изузетно су важни за имунитет. Сунчање, заправо помаже стварању витамина Д, који има улогу у одбрани имуног система.

На ове препоруке нарочито треба да обрате пажњу дјеца, труднице, старије особе и реконвалесценти као посебно осетљиви дио популације.

* Вакцинација против сезонског грипа је ефикасна превенција нарочито за старију популацију. Није апсолутно успјешна код свих, али особе које се и разболе послије добијене вакцине, болест прележе у знатно блажем облику. Зависно од соја вируса и старости особе, успјешност заштите је до 70 процената.