latinica  ћирилица
23/11/2015 |  15:50 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Требиње: Операције тумора дојке и меких ткива

У Болници Требиње први пут су изведене операције тумора дојке и меких ткива уз биопсију сентинел лимфног чвора.
Операција - Фото: РТРС
ОперацијаФото: РТРС

До сада су пацијенти углавном ради оваквог захвата путовали из Требиња у друге, веће болничке центре . Чињеница да сада , уз стручну помоћ примаријуса др. Невена Јокића са Инстутута за радиологију и онкологију Клиничког центра Србије , исту услугу могу добити у Требињу поштедјеће их додатних трошкова и путовања. 

Опеартивна метода о којој је ријеч значи да се током саме операције тумора означи први, такозвани стражарски лимфни чвор. Одмах се ради биопсија и пато-хистолошки преглед , да се види има ли присуства малигних ћелија или не.

- Ако је налаз позитиван , уклањају се и лимфни чворови, ако није, нема потребе да се то ради, рекао је  др Владо Рашевић,  хирург у болници Требиње.

Пацијенти задовољни што квалитетну и сигурну услугу могу добити у свом граду .

- Пуно ми значи што нисам морала ићи у Фочу, Београд или негдје, него све обавити овдје код наших љекара, истакла је Десанака Петровић.

Помоћник директора Болнице Требиње др Љубица Миљановић нагласила је да је циљ да пацијенти добију врхунску услугу у свом граду.

Примјеном ове методе , која се користи код тумора дојке, меких ткива и коже, избјегава се непотребно уклањање пазушних лимфних чворова, које пацијентима ствара додатне проблеме. Метода није скупа, а скраћује се и вријеме боравка пацијента у болници.

- Број дана лежања у болници се смањује. Практично се ради на нивоу дневне болнице, нагласио је прим. др Невен Јокић, хирург на Иституту за радиологију и онкологију КЦ Србије.

Уз др Невена Јокића , у тиму који је извео операције били су и хирурзи требињске болнице. Како кажу, заједнички циљ је да се унаприједи ниво услуга из области хирургије у овој установи.