latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:54 ⇒ 19:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Бол у леђима посљедица пребрзе еволуције

Бол у леђима, посебно онај у крстима, веома је распрострањен у свијету. То је једна од најчешћих патологија без обзира на старосну доб или начин живота.
Мајмун који увесељава туристе - Фото: Анадолија
Мајмун који увесељава туристеФото: Анадолија

По учесталости, бол у леђима је одмах послије стандардних респираторних инфекција и процјењује се да га је искусило око 80 одсто становништва - лумбаго, сколиоза, хронични или акутни бол, све те нежељене појаве, иако безопасне, могу да представљају велики хендикеп.
 Како, међутим, објаснити ту епидемију? Многи сматрају да су болне леђне блокаде узроковане стресом и модерним начином живота.
 Канадски научници, пак, нуде другачије објашњење: они вјерују да се главни узрок ове патологије крије у еволуцији.
 У изјави за сајт "ИФЛ сајенс", Кимберли Пломп, палеонтолог на "Сајмон Фрејзер" Универзитету у Ванкуверу, каже да је човек врло брзо, могуће и превише брзо, прешао са четвороножног на двоножно кретање.
 Прије око четири милиона година, људска врста се махом кретала на двије ноге, али је тек прије два милиона година постала искључиво двоножна.
 Иако се овај временски размак може учинити великим, он је за еволуцију заправо прилично кратак. Ова брза промјена у начину кретања би тако могла да објасни распрострањеност бола у леђима.
 Привилегију усправног хода плаћамо дакле болом који се јавља због притиска тијела на кичму која је првобитно била прилагођена четвороножном кретању.
 Ту теорију по свему судећи потврђују наши рођаци мајмуни који се наизмјенично крећу на четири и две ноге, те зато мање пате од бола у леђима.