latinica  ћирилица
17/11/2015 |  09:06 | Аутор: Б92

Дијета умирује нападе жучи?

Правилним избором намирница могу да се ублаже здравствени проблеми. Треба искључити масну храну и ону пуну холестерола: жуманце и џигерицу
Дијета (фото: formaltraining.net) -
Дијета (фото: formaltraining.net)

СА каменцима у жучној кеси може да се живи, али треба пазити на исхрану и бирати намирнице које не погоршавају стање и изазивају нападе жучи. Препоручује се јеловник богат намирницама које садрже влакна, свjеже воће и поврће, пасуљ, грашак, житарице, као и намирнице сиромашне мастима.

Да бисте избjегли жучне нападе, које карактеришу јаки и оштри болови испод десног ребарног лука, треба искључити масну храну и намирнице пуне холестерола, као што су жуманце и џигерица.

Основна је исхрана са малом количином масти. Оброци треба да буду чести, од пет до шест дневно, у мањој количини, уз обавезан доручак. Послиjе оброка, пожељно је да легнете око пола сата. Храна не смиjе да буде ни превише топла, ни хладна. Треба да се пије најмање шест чаша течности дневно, како би се спријечила превелика концентрација жучи. Препоручују се топли чајеви, и горки напици јер подстичу варење. Храна треба да буде састављена од угљених хидрата (брашно, хљеб), и млијечних бјеланчевина (млијеко, свјежи крављи сир), али се и бјеланчевине животињског поријекла, као што је месо, могу узимати у ограниченим количинама.

Једите много поврћа, воћа и других намирница богатих витамином Ц и Е, као и намирнице које садрже есенцијалне масне киселине. Користите смеђи пиринач и интегралне житарице. Горке намирнице (ендивија, артичока, цикорија), као и горко љековито зачинско биље (рузмарин и шафран) могу да допринесу здрављу жучне кесе.

Код акутних болова исхрана се ограничава на благи чај и заслађену воду.

С побољшањем стања у исхрану се укључују свјежи воћни сокови и пасирано кувано воће и поврће, гриз, пиринач на разређеном млијеку.

Два до три дана касније, додаје се немасна супа са пиринчом, гризом или тјестенином без јаја, разређено млијеко и немасни кекс.

УНОС МАСТИ:

1. пијте немасно млијеко (до један одсто млијечне масти)

2. црвено месо замијените бијелим (пилетина, ћуретина) и рибом

3. не једите пржену храну

4. јаја једите опрезно, избаците жуманце јер садржи доста масноће

5. избјегавајте рафинирани шећер и слаткише, кофеин и чоколаду