latinica  ћирилица
16/11/2015 |  16:40 | Аутор: Агенције

Ким-зачин који топи килограме

Ближи се зима, а с њом и таложење килограма. Али, ако сваког дана будете јели само једну кашичицу овог зачина, нећете набацити ни грам сала.
Ким - Фото: flickr.com
КимФото: flickr.com

Ким је један од најстаријих познатих зачина, који се користио још прије више од 5.000 година, а сада је доказано и то да је веома дјелотворан у борби с вишком килограма.

Научници са Универзитета медицинских наука у Ирану спровели су занимљиво истраживање. Они су формирали двије групе, а свака се састојала од 44 жене које имају проблема с гојазношћу или вишком килограма.

У периоду од три мјесеца, и једној и другој групи је прописан мени по којем је требало да уносе 500 калорија мање дневно. Прва група испитаница у то је вријеме јела три грама кима у праху дневно, умијешаног у 140 грама јогурта. Друга групе жена конзумирала је исту количину јогурта без додатка кима.

Након три мјесеца, жене из прве групе, која је конзумирала јогурт с додатком кима, изгубиле су око 1-4 килограма више од испитаница из друге групе. Истраживање је још импресивније када се узме у обзир податак да су учеснице из прве групе изгубиле 14,64 одсто више масноћа од оних из друге групе.

Како је дошло до великих промјена у килажи од само једне кашичице кима на дан? Овај зачин садржи филостероле – биљну хемикалију познату по томе што спрјечава задржавања холестерола у организму. Пошто је ријеч о првој студији која доказује да овај зачин помаже при мршављењу, научници сматрају да се то дешава и зато што убрзава метаболизам.

Желите да испробате чудотворно дјеловање кима на килажу? Будући да обичан јогурт и није баш најбоља идеја за конзумирање овог зачина, постоје много укуснији начини на који можете искористити његове благодати.