latinica  ћирилица
14/11/2015 |  15:51 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Требиње-Повећан број обољелих од дијабетеса

У Требињу је у порасту број обољелих од дијабетеса, а од почетка године регистровано је 2.029 дијабетичара, међу којима има дјеце до 15 година, потврдила је данас предсједник требињског Удружења дијабетичара Нада Биједић.
Требиње - контрола шећера - Фото: СРНА
Требиње - контрола шећераФото: СРНА

Најмлађи обољели има само четири године, а сва обољела дјеца у источној Херцеговини, њих 27 зависни су од инсулина.

Поводом 14. новембра, Свјетског дана борбе против дијебетеса, Биједићева је рекла да су најчешћи фактори ризика за дијабетес - гојазност, некретање, позитивна породична анамнеза, висок крвни притисак и холестерол.

"Дијабетес захтијева пажљиво праћење и контролу јер може довести до кардиоваскуларних болести, можданог и срчаног удара, обољења бубрега које може резултирати потребом за хемодијализом, па чак и трансплатацијом бубрега, потом обољења нервног система, до отворених рана и одстрањивања прстију и доњих екстремитета", упозорила је Биједићева.

Она је напоменула да је Удружење данас добило од компаније Апомедикал из Сарајева 200 апарата за мјерење шећера у крви са тракицама, те подсјетила да им је ова компанија у два наврата у јуну ове године донирала 350 апарата за мјерење шећера у крви.

Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица, у сарадњи са Домом здравља Требиње, данас је на Тргу слободе организовало бесплатно мјерење шећера у крви, крвног притиска и индекса тјелесне масе заинтересованим грађанима и подијелила брошуре о превенцији дијабетеса.