latinica  ћирилица
06/11/2015 |  16:20 | Аутор: РТРС

Шта је потребно за срећу?

Добри међуљудски односи, стабилна финансијска ситуација и животни циљеви су предуслов за задовољство.
Срећа - Фото: илустрација
СрећаФото: илустрација

Добри међуљудски односи, стабилна финансијска ситуација и животни циљеви су предуслов за задовољство.

УМЈЕТНОСТ среће, Седам корака за срећу, Дозволите срећи да се догоди, Једноставан водич да будете срећнији - ово су само неки од наслова на хиљаде књига које покушавају да одговоре на једно питање: како бити срећан?

Инфлација књига на ову тему не чуди јер бити срећан - императив је 21. века. Као што је праисторијски човјек ловио животиње, а ренесансни био у потрази за знањем, тако модеран човек, као ниједан пре њега у историји, јури срећу. А она му упорно измиче.

У потрагу за одговором на питање свих питања, сада су се укључили научници са аустралијског Дикин Универзитета. На основу обимне студије спроведене у периоду од 15 година на узорку од 60.000 људи, истраживачи су дошли до закључка да постоје три предуслова за срећу: добри међуљудски односи, стабилна финансијска ситуација и посједовање животног циља.

Саговорница "Живота плус", психолог и животни тренер Лјиљана Јагодић дјелимично се слаже са аустралијским научницима. Добри међуљудски односи, примјећује, јесу основ испуњености и дају нам енергију да свакодневне задатке обављамо на најбољи могући начин јер не губимо снагу на размишљање о проблемима које имамо с другима. Важно је, ипак, знати да је предуслов за квалитетне међуљудске односе - добра комуникација.

- То значи да имате разумијевања за потребе људи са којима комуницирате, али и да знате да објасните своје жеље. Потребно је да његујете емпатију, да развијате способност да се ставите у туђе ципеле, да активно слушате друге. Ако се добро слажете са члановима породице, родитељима, дјецом, партнером, пријатељима и колегама на послу, имате све предуслове да будете срећни - примјећује психолог.

Са тим се неће сложити сви који мисле да је срећа у новцу. И заиста, аутор аустралијске студије Роберт Каминс каже да је новац важан јер нам омогућава да се ослободимо стреса. Али, није све у њему. Од три набројана предуслова, финансијски је најмање важан, вјерује наша саговорница.

- Једно истраживање Уједињених нација показало је да најсрећнији људи на свету живе у Бутану, земљи у којој је бруто национални доходак међу најнижима. Ако погледате мало око себе, видећете и да многи имућни људи из вашег окружења нису увек срећни. И обратно - истиче Јагодићева.

Али, трећа ставка на листи - поседовање животног циља, неопходна је. Човек без циља је као брод без кормилара, упозоравао је шкотски филозоф Томас Карлајл. И наша саговорница се слаже да је за осећај задовољства и среће битно радити на остварењу сна. Поставља се, ипак, питање, може ли просечан грађанин Србије бити срећан јер му лоша економска ситуација и бесперспективност не остављају много простора за снове, а једини циљ често постаје преживљавање од данас до сутра.

ПОТЦЕНјУЈЕМО ЗДРАВЛјЕИспитаници из Аустралије ретко су повезивали срећу са здрављем чиме се потврдили стару максиму да о здрављу мислимо тек кад га изгубимо. Нашу саговорницу овај податак не изненађује. - Научили смо да здравље узимамо здраво за готово, као нешто на чему не треба радити - истиче психолог. - Кад питате људе да ли им је здравље битно, сви кажу да јесте. А кад их питате шта раде по том питању, ту се показује прави однос према здрављу. О њему почињемо да водимо рачуна тек кад се разболимо. Колико младих људи познајете да редовно тренирају, здраво се хране и довољно спавају?
- Циљ морамо ускладити са околностима у којима живимо, дакле са условима који важе у Србији. Неко ко жели да су му односи са члановима породице на првом мјесту, сигурно неће радити по 12 сати дневно. Зато ће можда жртвовати боље плаћено радно мјесто за друго које му оставља могућности да више времена проводи са дјецом. Потребу за сигурношћу, која лежи у основи задовољавања финансијске сигурности, можемо остварити и на друге начине - истиче психолог.

Ако ни то не упали, можда ће вас утјешити чињеница да срећа расте с годинама. Бар је тако у Аустралији. Да има нешто у томе, вјерује и наша саговорница истичући да како старимо, сигурнији смо у себе, свјеснији циљева, реалности и наших могућности. Постајемо захвалнији на оном што имамо, више цијенимо постигнуто, док млади људи често имају превелика очекивања.

- Кад очекивања заменимо захвалношћу, свијет се мења истог трена. С друге стране, премала очекивања дају и мале резултате. У психологији је увијек умјереност у свему предуслов задовољства и среће. У овом случају, наћи прави баланс између очекивања, могућности и способности даје најбоље резултате. А тај баланс се стиче искуством - каже психолог.

Постоји нешто што већ данас можете урадити на путу ка испуњенијем животу. То свакако није седење и јадиковање над сопственом "несрећном" судбином која нам је доделила лоше карте.

- Срећа је ствар одлуке. Енергија увијек иде тамо гдје је фокус. Кад одлучимо да будемо срећни, онда научимо да поставимо праве циљеве у животу. Срећни људи немају све најбоље на свијету. Они од свега направе најбоље. И поновићу оно што увијек кажем мојим клијентима: Свако од нас има обавезу према самом себи да буде срећан, јер само срећна ја могу друге људи учинити срећнима - закључује психолог.

Извор: зенскикутак.рс/пресс