latinica  ћирилица
06/11/2015 |  09:24 | Аутор: Б92

Треба ли дјеци забранити "брзу храну"?

Све више дјеце широм свијета је гојазно. У Европи од вишка килограма или гојазности пати око 40 одсто малишана, док у Сјеверној и Јужној Америци око 31 одсто.
Сендвич.. - Фото: илустрација
Сендвич..Фото: илустрација

Тај тренд свакако је повезан с тим шта дјеца и тинејџери једу. Да ли су пресудна газирана пића? Можда је ријеч о прерађевинама и брзој храни? Да ли постоје намирнице којих би дјеца требало да се клоне?

Како би пронашли одговор на то питање, истраживачи Националног универзитета Дјук у Сингапру испитивали су какве намирнице се повезују са вишком килограма и гојазношћу међу дјецом. Користећи податке Авон лонгитудиналне студије о родитељима и дјеци која је биљежила исхрану и индекс тјелесне масе готово 4.500 малишана у Енглеској деведесетих година, они су тражили информације о томе шта су дјеца јела и шта се дешавало с њиховим тијелима у периоду од три године. Открили су да се неке намирнице могу сматрати већим "кривцима" за гојазност од других.

Рецимо, дјеца која су редовно јела чипс, највише су добијала на килажи. "Открили смо да је чипс једна од најодговорнијих намирница за гојазност", написали су истраживачи. "Чипс од кромпира има много калорија, а слабо засићује и често се користи као ужина".

Помфрит, похована пилетина и риба, месне прерађевине и масни намази попут путера, такође су се показали као проблематични, као и све намирнице са додатим шећерима и прерађеним житарицама.

- То што храна има много калорија, не значи да ће вас угојити - каже Ерик Финкелштајн који предаје на Институту за свјетско здравље Дјук универзитета, који је уједно и вођа студије.

- Неке намирнице, попут кромпира, нису обавезно лоше за здравље. Али када их претворите у чипс или помфрит, доводе до гојења - додаје он.

Зашто се то дешава, још није познато, али научници сумњају да је то посљедица додавања масноћа у поступку припреме.

Када је ријеч о намирницама које су најмање утицале на добијање на килажи, научници су истакли живинско месо које није поховано или пржено, житарице богате влакнима за доручак и интегралне житарице.

- Дјеца заправо немају слободу да једу шта желе. Тјерамо их да иду у школу, не дамо им да нешто једу или пуше... Људи који се противе томе, не разумију да гојазна дјеца готово по правилу постају гојазни одрасли. Оно што се деси у дјетињству, готово по правилу је непоправљиво - каже Финкелштајн.