latinica  ћирилица
04/11/2015 |  08:59 | Аутор: Б92

Бактерије штите од ХИВ-а

Од свих дијелова тијела инфекцијама су најподложнији ћенски репродуктивни органи, плућа и гастроинтестинални тракт
Бактерије - Фото: илустрација
БактеријеФото: илустрација

Зашто су неке жене мање изложене ризику од сексуално преносивих болести попут ХИВ-а? Одговор се крије у саставу њихове вагиналне флоре, показала је студија научника с Универзитета Сјеверна Каролина у Чепел Хилу у Америци.

- Од свих дијелова тијела, инфекцијама су најподложнији женски репродуктивни органи, плућа и гастроинтестинални тракт. Бројна истраживања су показала да је способност одбране организма на нивоу репродуктивног система, која се манифестује лучењем вагиналног секрета, промјењива. Неке жене су отпорније, а друге подложније инфекцијама, а разлика у степену осјетљивости лежи у различитом бактеријском саставу њихове вагиналне флоре, објашњава др Сем Лаи.

Истражујући интеракцију различитих микроорганизама и вируса ХИВ-а, амерички научници су открили да неке бактерије, а нарочито Lactobacillus cripstatus (лактобацилус криспатус), способне да вирус "ухвате у замку" и онеспособе га. То значи да би модулирањем бактеријске флоре у корист поменутог микроорганизма, могла да се ојача способност одбране и заштите од сексуално преносивих болести.