latinica  ћирилица
02/11/2015 |  21:09 | Аутор: Агенције

Најстарије дрво у Шкотској мијења свој пол

Једно дрво у Шкотској, за које се вјерује да је старо 5.000 година, почело је да мијења пол, што је веома ријетка и неубичајена појава коју научници још не могу у потпуности да растумаче.
Тиса - Фото: blic.rs
ТисаФото: blic.rs

Хиљадама година уназад, Фортингалова тиса (Taxus baccata), у централној Шкотској, била је мушко дрво, али је однедавно почела да мијења пол, што се може закључити по томе што је кренула да рађа бобице.

- Ово се ријетко дешава. Неуобичајена појава која није у потпуности објашњена - каже ботаничар Макс Колмен са Краљевске ботаничке баште у Единбургу који је први уочио плодове на четинару.

- Претпоставља се да је поремећена равнотежа компоненти налик хормонима довела до промјене пола. Један од фактора који је могао да изазове ову промјену је еколошки стрес - сматра Колмен.

Урпкос свему, дрво и даље дјелује здраво, навео је ботаничар, додавши да ће времешно стабло убудуће бити предмет пажљивог посматрања ради евентуалних нових промјена.

Ова тиса се налази у старом воћњаку, у селу Фортингалу, у Пертширу. Његову старост је тешко утврдити јер је срж стабла одавно иструлила.

Научници су старост Фортингалове тисе процијенили тако што су упоредили њене садашње мјере са мјерама из 18. вијека.