latinica  ћирилица
30/10/2015 |  10:04 | Аутор: РТРС

Операција катаракте и у добојској болници (ВИДЕО)

Након Бањалуке, ласерска операција катаракте ока од сада се изводи и у добојској болници.
Болница - Добој - Фото: РТРС
Болница - ДобојФото: РТРС

За набавку савремене опреме за ову операцију, Болница "Свети апостол Лука" обезбиједила је око 200.000 КМ.

Прве операције катаракте, уз специјалисте добојске болнице, обавили су офталмолози Бошко Амиџић са Универзитетског клиничког центра Бањалука и Емир Чабрић са Поликлинике Добој Југ. Свих седам операција биле су успјешне, што је добар почетак за болницу и охрабрење за пацијенте.

Емир Чабрић је истакао да се болница у Добоју својим очним одјељењем сврстала у мали број установа у БиХ и региону које су усвојиле ову оперативну методу, јер пацијент пола сата након операције може да иде кући.

Према ријечима Давора Цвијетића, офталмолога у добојској болници, катаракта је једно од најчешћих стања са којима се офталмолози сусрећу, а најчешћа је та сива мрена, те јувенилна, дјечија катаракта.

Пацијенти из добојске регије на операцију катаракте до сада су упућивани у Бањалуку гдје се на хируршку интервнцију  чекало и до двије и по године. Због тога су се у овдашњој болници прихватили захтјевног посла и набавили опрему.

Александар Панић, помоћник директора добојске болнице, рекао је да ће у овој установи настојати да оспособе све специјалисте офталмологе, којих тренутно има пет, да раде ове операције.

На листи чекања за операцију катаракте у овој болници тренутно је око 120 пацијената, а на интервенцију неће чекати дуже од мјесец дана.