latinica  ћирилица
29/10/2015 |  13:46 | Аутор: РТРС

УН: У БиХ се једе најмање меса у Европи!

Свјетске здравствене организације објавила је протеклих дана да месне прерађевине узрокују рак, што је изазвало буру реаговања међу конзументима и стручном јавношћу.
Месо (Фото: exministries.tv) -
Месо (Фото: exministries.tv)

Ова у почетку искључива теза у међувремену је добила нову дефиницију-  месо није опасно по здравље уколико се једе умјерено, а штетност долази од адитива који се додају приликом прераде. Подаци говоре да се у Европи најмање меса поједе у БиХ и Турској. Просјечно у БиХ се годишње конзумира 33,9 кг по становнику.

Према подацима УН-ове Организације за прехрану и пољопривреду, највише меса конзумирају Аустралијанци, Новозеланђани и становници Сједињених Америчких Држава.

Што се тиче конзумације меса у Европи према овим подацима, месо и месне прерађевине највише конзумирају у Аустрији - чак 106,4 килограма годишње по становнику, преносе агенције.

Највећи конзументи меса у Европи су су Аустрија (106,4 кг), Луксембург (98,8 кг), Португал (90,3 кг) те Шпанија (93,1 кг). Остале државе крећу се у распону од 60 до 90 килограма меса годишње по становнику. У Србији се, УН-ове организације 49,3 кг, Хрватске 62, а Црне Горе чак 77,3 кг годишње, преносе федерални медији.