latinica  ћирилица
27/10/2015 |  15:41 | Аутор: Б92

Крвна група открива здравствене склоности

Крвне групе дијеле се у четири групе: А, Б, АБ и 0 и два Рх фактора, плус и минус, а насљеђујемо је од родитеља.

Истраживања о значају крвних група за здравље људи дуго се нису научно уважавала, због озлоглашеног нацистичког научника др. Ота Рехеа који је тврдио да је крвна група А својствена чистокрвним аријевцима, док су људи с групом Б инфериорни аријевцима. Ипак, бројне модерне студије показују подударности одређених крвних група и болести, али и предности које носе.

Крвна група А – дуже плодни, али и склонији пићу

Носиоци ове групе имају већи ризик за настанак рака желуца. Женама с групом А током времена најмање се смањује број јајашца, па је вјероватније да оне могу затрудњети и у старијој доби. Међутим, жене с крвном групом А имају већи ризик за настанак рака желуца, посебно ако пуше и често пију алкохолна пића. Постоје и везе између крвне групе А и склоности алкохолизму, али и опсесивно компулзивним поремећајима.

Крвна група Б – већи ризик чира, али бољи метаболизам.

Носиоци ових крвних група имају већи ризик добијања рака гуштераче. Такође, људи са овом крвном групом имају већи ризик од проблема с памћењем, па и настанком сенилности и Алцхајмера у старијој доби. Такође, склонији су настанку чирева и разних упала узрокованих бактеријама због успореног имунолошког одговора на инфекцију. Ипак, за њих није све тако црно јер генерално имају бржи метаболизам, лакше изграђују мишиће и боље реагују на вјежбе.

Крвна група 0 – мањи ризик инфаркта, али и краћа плодност

Људи с овом крвном групом имају за четвртину мањи ризик од срчаног удара и рака желуца. Имају већи ризик добијања чира на желуцу узрокованог бактеријом Хеликобактером пyлори, а мушкарци с овом групом склонији су гојазности. За групу 0 најмања је могућност умирања од маларије, међутим рањивији су на колеру. За жене ове крвне групе двоструко је вјероватније да имају мањи број и лошији квалитет јајашца због чега су њихове могућности за зачеће мање. Добра ствар је што су они с 0 крвном групом поприлично отпорни на стрес- након трауматичних догађаја код њих нивои хормона стреса кортизола најбрже падају.

Крвна група АБ – склонији инфаркту, али са бољим видом

Жене с овом крвном групом имају већи ризик за настанак рака јајника, а труднице с групом АБ имају већи ризик развијања стања високог крвног притиска – прееклампсије. Припадници ове групе имају већи ризик од срчаних болести и инфаркта, али и пробавних проблема, попут хроничног гастритиса, Хронове болести&хеллип;

Ипак, студије показују да код њих након трауматичних догађаја нивои хормона кортизола остају дуго постојани, што их чини мање отпорнима на стрес. Међутим, они су мање склони проблемима с видом.