latinica  ћирилица
27/10/2015 |  11:02 | Аутор: РТС

"Месо није опасно, него оно што се нађе у месу"

Месо само по себи није опасно, али може бити опасно оно што се нађе у месу, односно адитиви и конзерванси, изјавио је данас редовни професор Медицинског факултета хигијенолог Горан Белојевић.
Месо (Фото: Michael Stern/Flickr.com) -
Месо (Фото: Michael Stern/Flickr.com)

Месо је неопходна намирница која се мора јести због бјеланчевина и гвожђа, али када се мјесо пече на роштиљу, онда то више није месо, него су то продукти сагоревања угља, рекао је Белојевић.
 Бјелојевић је указао да, када се производи храна за стотине хиљада људи, постоји друга логика, него када неко производи храну за себе из своје баште или свог дворишта и да се конзерванси додају, јер месо мора што дуже да се одржи.
 Када се тови стока, њој се не даје само храна, него и хормони, што је уобичајен третман, али је важно када се престаје са тим, колико дана прије клања, што је одређено да би ти хормони нестали из меса, објаснио је Белојевић.
 "Не држе се баш сви увијек тога, јер ту је економија, што више хормона дате, то је тов бржи. Исто важи и за антибиотике који се дају здравој стоци, која није болесна да не би обољевала, то је превентивно", истакао је Белојевић.
 Постоји здравствена економика која се брине о здрављу, али и профитна економија која се мање брине о здрављу, рекао је Белојевић и указао на праксу у Енглеској, гдје се ставља семафор - "црвено не ваља, зелено ваља", што разумију и они који су неписмени.
 Адитиве организам препознаје као страно тијело и тако и реагује. То страно тијело може да изазове и велике проблеме и у геному, односно генетском материјалу, ћелијама и да изазове нагли раст ћелија, што је уствари рак, упозорио је Белојевић.
 Коментаришући податке да само 50 грама прерађевина повећавају за 18 одсто шансу за обољевање од рака дебелог цријева, Белојевић је указао да Свјетска здравствена организација није научна организација, него да се бави здравственом политиком, али да је оно што саопштава засновано на научним истраживањима и да та информација народу не значи ништа.
 Према Белојевићевим ријечима, неупоредиво је опасније по здравље пушење, које се "не може стављати у исти кош".
 "Закључак је научни - треба да уживамо у храни, зато што је храна један од извора задовољства за људе као што су љубав и спавање", додао је Белојевић.
 Министарство здравља саопштило је синоћ да је додатним истраживањима потребно утврдити које количине одређених врста меса и месних прерађевина могу да буду опасне по здравље грађана.
   Свјетска здравствена организација  саопштила је раније јуче да месне прерађевине - као што су сланина, шунка и кобасица, могу да буду узрок развоја рака, пренио је Би-Би-Си.