latinica  ћирилица
23/10/2015 |  17:57 | Аутор: Агенције

Научници оспорили једну од најпознатијих легенди

Научници са универзитета у Манчестеру одбацили су популарну легенду да је египатска краљица Клеопатра умрла након змијског угриза, преноси ББЦ.
Клеопатра (илустрација) -
Клеопатра (илустрација)


Египтолози и стручњаци за змије заједно су испитали истинитост приче да је Клеопатру убила кобра сакривена у корпи смокава. Змија која би била довољно велика да убије краљицу и двије слушкиње не може стати у такву корпу, а веома је сумњива веродостојност трију фаталних угриза за редом, закључили су.

Клеопатра, која је умрла са 39 година, 30 године прије Христа, била је владарка Египта уплетена у борбу за власт у Римском Царству. Прича о њеној смрти постала је популарна легенда пренесена много пута и на филмско платно.

Од древних римских извора на даље, њена се смрт често приписује угризу отровне змије, коју је краљица пустила да је угризе како би себи окончала живот.

Египтологиња Џојс Тилдисли и херпетолог Ендру Греј тврде да је наводни кривац, кобра, просто физички превелика да би се могла сакрити на начин како је то приказано у легенди. Ради се о змијама које типично нарасту до 2,5 метра дужине.

Чак и да је таква змија прокријумчарена до Клеопатре, јако је мало вјеројатно да би убила краљицу и двије слушкиње у тако кратком року.

"Не само што су кобре превелике, него постоји само 10 одсто шансе да ћете умријети од њеног угриза. У већини случајева њен је угриз 'сув' и не испушта отров", рекао је Греј.

"То не значи да је кобра неопасна. Ако пусти отров, сигурно ћете умријети, али релативно споро. Оне се отровом користе за самообрану и чувају га. Зато је готово немогуће да ће змија тако ујести једну особу за другом", закључио је Греј.