latinica  ћирилица
22/10/2015 |  11:49 | Аутор: СРНА

Футуристи - Куповина емоција биће велики хит 2045. године

За тридесет година биће успостављено виртуелно тржиште које ће трговати високо квалитетним емоцијама - умјетници ће куповати меланхолију, а глумци, припремајући се за представе, наручиваће саучешће или жаљење, тврде футуристи.

Куповина емоција биће велики хит 2045. године. Метода директне стимулације мозга, као што је оптогенетика, омогућиће не само читање већ и записивање информација у неуроне.

У овом тренутку пренос података изузетно је слаб и најбоље што људи могу јесте брзина од неколико битова у секунди, али до 2045. стање би могло знатно да буде побољшано, тврде футуристи за лондонски "Телеграф".

Они предвиђају да ће 2045. градови бити грађени од "живих материјала", који реагују на околину.

Градитељи ће користити материјале који могу лакше да се обликују, адаптирају и одлажу, па ће грађевине од стакла и челика дјеловати као остаци неких минулих времена.

Потпуно нови синтетички облици живота /или биолошки апарати/, сачињени од ћелија бактерија или алги, биће узгајани према потребама станара.

Ти организми ће удисати загађени зрак, прочишћавати отпадне воде и користити сунчеву свјетлост за производњу корисних хемикалија, енергије и топлоте.

Људи ће за 30 година користити "плашт невидљивости". Научници вјерују да је могуће осмислити нову врсту материјала /метаматеријале/ који би имали моћ дифракције свјетлости.

Теоретски гледано, плаштеви од таквих "метаматеријала" функционишу по принципу "закривљења" електромагнетских таласа око објекта који желимо прикрити, па због њихових промјена видимо оно што се налази иза одређеног објекта, а не сам објекат.

Примјена "плашта невидљивости" биће вишеструка - од забаве до скривања ружних градилишта.

До средине овог вијека вјештачка интелигенција одговориће на нека од највећих питања. Компјутери и роботи ће не само читати већ и разумјети научне радове и на основу тога сами доносити закључке.

Људи ће поправити своја чула и кретање - облачиће "егзоскелете" који ће их чинити бржим и снажнијим и побољшаће координацију.

Богатији ће имати бољи вид и слух, а права комбинација хране и лијекова додатно ће побољшати људске могућности, предвиђају футуристи.

До средине вијека, телефони, аутомобили, станови и куће читаће емоције власника и прилагођавати им се!

У овом тренутку разни уређаји могу да лоцирају људе, а сљедећи корак је препознавање емоција. Чиниће то помоћу препознавања израза лица, говора тијела, праћења виталних знакова и слично.

Када људи буду писали на компјутеру, он ће на основу брзине куцања препознати да ли је власник под стресом и послати кориснику поруку са упозорењем да ово, можда, није најбоље вријеме да пошаље "љутити" мејл.

Исто ће чинити и аутомобил који ће моћи да упозори корисника да не вози љут јер тако угрожава остале у саобраћају, па ће предложити да сам преузме контролу у вожњи.

Футуристи вјерују да ће до половине вијека "инсекти-роботи" помагати пољопривредницима и војсци. Они ће летјети у ројевима и биће коришћени за опрашивање, али и у ратне сврхе.

Роботи се могу опремити камерама и уређајима за испитивање квалитете ваздуха и упозорити војнике на опасност од биолошког напада. Могу бити програмирани и за интеракцију са правим инсектима.

Гурмани ће моћи да одштампају пицу, колаче и друга јела! "3Д штампачи" биће у масовној употреби - НАСА већ сада експериментише са таквом храном да би се што боље осигурали за мисије астронаута.

Средином вијека људи ће бити под потпуном контролом. Чим се ујутро пробуде и уђу у купаоницу, огледало ће провјерити пулс станара, четкица анализирати пљувачку, вага уграђена у под провјерити тежину и салинитет коже, а "ве-це" шоља столицу.

Прикупљени подаци биће обрађени и упоређени са претходним информацијама. На основу тога, компјутер ће препоручити јеловник, повећану физичку активности или одлазак љекару.