latinica  ћирилица
19/10/2015 |  09:15 | Аутор: Вечерње новости

Зашто жене живе дуже од мушкараца?

Стручњаци су покушали да одгонетну шта утиче на дуговјечност и очигледну разлику која постоји између полова.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

По питању дуговјечности, мушкарци су, дефинитивно, извукли дебљи крај. Готово у цијелом свијету жене живе дуже од припадника јачег пола. Иако је ова чињеница позната већ деценијама, научници су тек недавно покушали да објасне због чега је то тако, и да ли некако може да се промијени.

Дјечаци, чим се роде, могу да рачунају с тим да ће живјети око три године краће од дјевојчица које су на свијет дошле истог дана када и они.

Једна од првих претпоставки је била да су мушкарци сами одговорни што умиру раније. Било да раде у руднику или обрађују земљу, изложени су додатном стресу и разним повредама, што их све сустиже касније у животу. Посљедње деценије су оспориле ову теорију, јер се однос по питању дуговјечности није промијенио, иако и мушкарци и жене углавном дане проводе исто - сједећи на послу, у превозу, код куће.

То значи да разлика у дужини живота остаје непромијењена упркос значајним животним промјенама. У Шведској, на примјер, подаци показују да је још 1.800. године очекивана дужина живота на рођењу за жене била 33 године, а за мушкарце 31 година. Данас се предвиђа да ће жене живјети 83,5, а мушкарци 79,5 година. У оба случаја жене живе око пет одсто дуже од мушкараца.

Не може да се докаже ни претпоставка да мушкарци више "оштећују" организам, али фактори као што су пушење, пијење алкохола и гојазност могу дјелимично да објасне зашто овај проблем варира у различитим земљама. Рецимо, Руси умиру 13 година раније од Рускиња, дјелимично и због тога што више пуше и пију.

- Одговор је, изгледа, у еволуцији - каже Том Кирквуд, који је проучавао биолошку основу старења у Универзитету Њукастл у Великој Британији. - Наравно, окружење и начин живота имају значај, али има нешто још дубље што је уграђено у нашу биологију. Много је потенцијалних механизама, почевши од ДНА ланца, и хромозома који се налазе у свакој ћелији.

Хромозоми су увијек у пару, и док жене имају два x хромозома, мушкарци имају x и y. Ова разлика може незнатно да утиче на начин старења ћелија. Како имају два x хромозома, жене имају двије копије сваког гена, имају резерву ако један није добар. Мушкарци немају овакав "бек ап", и ако ћелије временом почну погрешно да раде, повећава се и ризик од настанка обољења.

Хипотеза о женском срцу темељи се на идеји да оно повећава ефикасност у другој половини менструалног циклуса. То доноси бенефит као нека врста модерног тренинга. Резултат тога је смањени ризик од кардиоваскуларних болести касније у животу.

Потенцијални проблем може да буде и висина, мушкарци су виши од жена, а виши људи имају више ћелија у тијелу, што значи да имају већи ризик од настанка мутација. Већа тијела, такође, сагоријевају више енергије, што може да повећа "хабање" ткива.

Ипак, многи стручњаци сматрају да је прави узрок разлике у дуговјечности тестостерон. Доказ за то потиче из Царског суда Чосун династије у Кореји. Корејски научник Хан-Нам Перк проучавао је податке забиљежене у 19. вијеку, о 81 евнуху којем су тестиси уклоњени прије пубертета. Његова анализа указује да су евнуси живјели око 70 година, док су остали мушкарци који су пролазили кроз суд доживјели око 50 година.

- Тачни разлозу су и даље невидљиви, али дефинитивно, штета може да настане на крају пубертета - објаснио је Дејвид Гем из Колеџ универзитету у Лондону. Као примјер навео је случај пацијената са поремећајем менталног здравља, који су боравили у институцијама у УСА у првој половини 20 вијека. Неколицина је присилно кастрирана као дио третмана, и исто као и корејски евнуси, живјели су дуже од осталих пацијената, али само ако су били стерилисани прије 15. године.

Предност жена је и у томе што их штити хормон естроген, који се сматра антиоксидантом, и брише ефекат токсичних супстанци које изазивају стрес у ћелијама. На животињским експериментима је показано да су женке којим су уклоњени полни органи и нису имале естроген, живјеле краће од оних које нису биле оперисане, што је потпуно супротно од судбине мушкараца евнуха.