latinica  ћирилица
16/10/2015 |  20:20 | Аутор: Независне

Фејсбук: Људи на друштвеним мрежама лажу

Више од 75% људи признало је да намјерно на друштвеним мрежама свој живот приказује што занимљивијим, иако у реалности није ни близу оног каквим га представљају.
 - Фото: Screenshot
Фото: Screenshot

Животи ваших пријатеља на друштвеним мрежама могу изгледати много луксузније и љепше од вашег, али нова истраживања откривају истину – они лажу.

- Три четвртине људи о својим пријатељима суди на основу њихових профила на Фејсбуку.

- Шест одсто њих на својим сликама приказује туђе ствари као њихове.

- Половина људи објављује фотографије како би породицу и пријатеље чинили љубуморним.

Недавна анкета утврдила је да око двије трећине људи на друштвеним мрежама поставља фотографије како би њихов живот изгледао много узбудљивије, док више од три четвртине суди о својим пријатељима на основу онога што су видјели на њиховим Снепчет, Фесбук и Инстаграм профилима.

Психолози тврде да их такво понашање не изненађује с обзиром на све већи раст и утицај друштвених мрежа.

Оно што су некада били модни часописи то су сада друштвене мреже. Људи су у потрази за препорукама, и када виде фотографију пријатеља у беспрекорном одијелу или неку познату личност са новом торбом и ципелама, велика је вјероватноћа да ће пожељети, и на крају, купити исто.

Такав утицај нарочито има Инстаграм. На тој друштвеној мрежи чак 76 одсто њих је потврдило да фотографије утичу на то шта ће купити, а то се посебно односи на мушкарце код којих је још већа вјероватноћа да ће купити нешто што су видјели на Инстаграму.