latinica  ћирилица
13/10/2015 |  18:11 | Аутор: РТС

Бојанке за одрасле? Да, сјајна релаксација!

У посњедње вријеме, бојанке за одрасле постају све популарније међу купцима, о чему свједочи податак да су на "Амазону" међу шест од двадесет најпродаванијих књига.
Бојанка - Фото: РТС
БојанкаФото: РТС

Ова незаобилазна разонода за петогодишњаке код одраслих смањује стрес, подстиче креативност и подсјећа на мање стресна времена, пише Хафингтон пост.

Психолог Антони Мартинез препоручује бојење као технику за опуштање.

"Бојењем се 'пребацујемо' у креативније, слободније стање. Активност препоручујем у тихом окружењу, уз неку лагану музику. Требало би да се препустите бојама и линијама", савјетује Мартинез.

Клинички психолог Бен Михаелис и ауторка најбоље продаване бојанке за дјецу, Outside the Lines, Сурис Хонг, истакли су медитативне предности бојења код одраслих особа.

"Бојење, чији је циљ побољшати ментално здравље појединца, постоји одавно. Швајцарски психоаналитичар Карл Јунг је, на пример, својим пацијентима на прелазу у прошли вијек нудио бојење у мандалама како би омогућили ослобађање подсвјесног и тиме постигли баланс процеса у тијелу и психи“, подсјетио је др Михаелис.

У свом пионирском истраживању подсвјесног кроз личну умјетничку израду, Јунг је примијетио да се мотив круга непрестано понавља и да одражава унутарашње стање. Познавајући филозофске списе Индије, назвао их је мандалама како би описао цртеже кругова које су направили он и његови пацијенти.

"Данас знамо у коликој је мјери бојење мандале корисно и опуштајуће", каже др Михаелис.

На тржишту је велики избор бојанки за одрасле, од оних с цвјетним мандалама до креативних илустрација, попут оних у Outside the Lines.