latinica  ћирилица
09/10/2015 |  09:35 | Аутор: Вечерње новости

Не претјерујте са чајевима

Љековите биљке дјелују на организам снажно као медикаменти. Озбиљан проблем је дозирање, концентрација љековитих састојака у биљкама зависи од поднебља, осунчаности, периода брања, чувања, припреме...
Чај - Фото: илустрација
ЧајФото: илустрација

Колико пута сте чули упозорење: Не претјерујте са чајевима? Љековите биљке, доказано, имају драгоцјене састојке, али одређене компоненте у њима некада могу да блокирају дејство лијекова које редовно узимате прописаном терапијом или да подстакну тегобе код хроничних болесника. Исти састојак је дјелотворан за једну бољку, али се никако не препоручује бубрежним болесницима или чирашима... Зато биљне терапије не би требало узети "здраво за готово", савјетује професор др Зоран Максимовић са Фармацеутског факултета у Београду:

- У односу на синтетске медикаменте, код биљних је најважнија предност њихова ефикасност и готово потпуна безбједност, уз мање нежељених дејстава и интеракција. Имају дугогодишњу примјену у народној медицини. Ипак, састојци љековитих биљака су фармаколошки активна једињења, која у организму слично дјелују као молекули синтетских лијекова. Метаболишу се на исти начин коришћењем истих ензимских система, дистрибуирају крвљу и лимфом, а излучују из организма урином, столицом, знојем или млијеком. Дакле, баш као и други лијекови или састојци хране и дијететских производа, па у неким случајевима истовремено коришћење биљних и синтетских лијекова може да се потенцира или поништи дејство свакога од њих. Осим тога, ефекти комбиноване примјене могу да доведу до непредвидљивих исхода - објашњава др Максимовић.

Ко би нарочито требало да буде опрезан?

- Због недовољног познавања дјеловања састојака у организму, са чајевима, биљне мешавинама и лијековима би требало бити опрезан или их избјегавати током првог тромјесечја трудноће и дојења. На овај начин се спријечава евентуална могућност негативног дејства на плод или интоксикација новорођенчета састојцима из мајчиног млијека. Понекад љековите могу да доведу до гастроинтестиналних тегоба, поремећаја крвног притиска, алергијских реакција или фотосензибилизације. Истина, нежељена дејства љековитих биљака и њихових екстраката су ријетка и благог интензитета, али не треба их игнорисати. Некада могу да се јаве и озбиљнији ефекти, на примјер код подбела и гавеза, који могу токсично да утичу на јетру. Неке љековите биљке могу да буду у колизији како са синтетским тако и са другим биљним препаратима, дијететским суплементима и одређеним намирницама. Проблем нежељених дејстава и интеракција посебно је изражен код старијих особа јер најчешће непрекидно узимају већи број различитих лијекова. Кантарион је можда типичан примјер.

Шта је спорно код кантариона?

-У народној медицини се користи у лијечењу упала, прехладе, проблема са бешиком, дијабетеса, хемороида, неуралгија, мигрена, кожних обољења, ублажа и вирусне инфекције... Препоручују га и као диуретик, антималарика, а у посљедње вријеме и за блажи облик депресије. Приликом примјене чајева и производа на бази кантариона требало би водити рачуна о томе да поједини састојци у њему подстичу активност ензимског система цитохрома. Цитохроми метаболишу састојке из хране, лијекова и друге супстанце које уносимо у организам, па кантариона може да буде контраиндикован ако се истовремено користи циклоспорин, такролимус, амренавир, ирдинавир и други лијекови из групе инхибитора протеазе (дјелују антивирусно и антибактеријски). Контраиндикован је и код употребе варфарина и других лијекова против згрушавања крви, јер снижава њихову ефикасност. Осим тога, утиче на дејство антибеби пилула. Такође, ако хирург прије планиране операције установи могуће интеракције са анестетицима, требало би прекинути са узимањем кантариона. Особе свијетле пути такође морају да буду опрезне, јер код њих може изазвати фотодерматитис, као реакцију на сунчање.

За разне тегобе се најчешће препоручују чајне мјешавине.

- Чајне мјешавине се често користе и омиљени су љековити производи. Најбоље би било када би у чајној мјешавини било до пет компоненти, али у пракси срећемо и двоструко више, а велики број биљака није примјењива терапија за сваког појединца. Озбиљан проблем је и дозирање, јер количина активних супстанци у љековитим, а нарочито самониклим биљкама јако варира. Зависи од мјеста гдје је расла, осунчаности, тренутка брања, услова чувања, па и начина припреме. Шта значи појам супена кашика? То је варијабилна мјерна јединица, која зависи не само од величине кашике, већ и од тога да ли се мјери растресита биљка, малог степена уситњености као што су цвијет и лист или компактан и уситњен биљни материјал као што је кора, коријен, кртола.

Тако супена кашика цвијета камилице нема исту масу као супена кашика коријена јагорчевине. Зато се у апотекарским чајним мјешавинама никада не налазе биљке јаког фармаколошког дејства, јер је за њих потребно прецизније дозирање од онога које је могуће за чајну мјешавину. Осим тога, љековити састојци многих биљака нису растворљиви у води, па је њихова примјена у облику чајног напитка бесмислена - истиче др Максимовић.