latinica  ћирилица
05/10/2015 |  08:31 | Аутор: Агенције

Шефовање страхом смањује продуктивност

Култура застрашивања на послу смањује продуктивност, наводи се у новој студији, коју је спровео „Chartered management Institute“.

Запослени у строго организованој хијерархијској структури трошиће више времена на испуњавање захтијева и бирократију, што значи да неће моћи да се фокусирају на важније послове.

Ново истраживање спроведено је поредећи резултате традиционалних хијерархијски организованих фирми и оних са лабавијом структуром, гдје радници посједују дио акција фирме.

Утврђено је да се запослени, у фирмама гдје имају удјела у власништву, понашају у складу са вриједностима попут поштења, повјерења, скромности и храбрости на послу.

Девет од десет је рекло да је њихово руководство „демократско“ и „визионарско“, у поређењу са тек половином која се тако изјаснила у традиционалним фирмама.

Запослени у компанијама са стриктном хијерархијском структуром четири пута веће шансе имају да опишу своје руководиоце као доминантне контролоре, који користе принуду.

Осим тога, шефови имају мање шансе да доносе одлуке „слијепо пратећи корпоративне прописе“ када виде раднике као једнаке.

„Када људи раде у атмосфери страха и бирократије онда предузетнички дух трпи. То значи пад прихода и профита, као и повећање трошкова“, наводи се у извјештају.