latinica  ћирилица
01/10/2015 |  14:07 | Аутор: СРНА

Пронађена нова врста "зимског" диносауруса (ВИДЕО)

Палеонтолози су пронашли нову врсту диносауруса, која је прије више милиона година лутала Арктиком.
Реконструисани скелет зимског диносауруса (Фото: 3DS) -
Реконструисани скелет зимског диносауруса (Фото: 3DS)

Ова, до сада непозната врста, била је биљојед, имала пачји кљун, била дуга око девет метара и вјероватно је могла да издржи дуге зимске мјесеце таме и снијега.

Остаци нове врсте "угруналук кукпикенсис" /Ugrunaaluk kuukpikensis/ пронађени су у забаченом региону Аљаске и ово је до сада најсјевернији регион на коме је утврђено станиште неког диносауруса.

"Проналазак диносауруса овако далеко на сјеверу доводи у питање све што смо мислили о физиологији диносауруса. Поставља се питање како су они овдје уопште могли да преживе", рекао је професор Грег Ериксон са Универзитета Флорида.

Кости су откривене дуж ријеке Колвил, у геолошкој формацији познатој као "Принц крик", пише "Дејли мејл".

Када је формација "Принц крик" наслагана прије 69 милиона година, била је лоцирана далеко изнад палео-арктичког круга, око 80 степени сјеверне географске ширине.

Овај регион тада није био тако пуст и леден, а арктичка Аљаска била је покривена дрвећем, јер је клима на Земљи била много топлија.

Ипак, са обзиром на то да је то било далеко на сјеверу, диносауруси су морали да проведу неколико зимских мјесеци у тами.

Експерти вјерују да је просјечна температура била око шест степени Целзијуса и вјероватно је било сњежних падавина.

У протеклих 30 година, научници су прикупили више од 9.000 костију од различитих животиња у ископинама у формацији "Принц крик".

У слоју дебелом око 90 центиметара пронађене су хиљаде костију, првенствено ове врсте.

Већина пронађених скелетних остатака припада младим диносаурусима, дужине око 2,7 метара и висине око 90 центиметара.

Научници вјерују да је у једном тренутку велики број младих примјерака ове животиње настрадао, што је и направило овај слој.