latinica  ћирилица
29/09/2015 |  16:31 | Аутор: РТРС

Олупина Антикитере открива како су живјели богаташи древне Грчке (ВИДЕО)

Олупина древне Антикитере, луксузног грчког брода који је потонуо прије више од 2.000 година у близини истоименог острва у Егејском мору и даље крије бројне тајне.
Олупина древне Антикитере - Фото: Screenshot/YouTube
Олупина древне АнтикитереФото: Screenshot/YouTube

Ова олупина пронађена је почетком двадесетог вијека, а у посљедњих 100 година археолози непрекидно откривају нове мермерне и бронзане статуе и скулптуре на дну мора на ком вјечно почива стари брод.

Највриједнији налаз до сада је “најстарији рачунар на свијету“, али су пронађени и бронзани оклопи, дјелови флаута од кости, фине чаше, луксузна керамика, фигурица из старе друштвене игре и неколико дјелова самог брода.

Истраживачи вјерују да су пронађене драгоцјености добар увид у то како је живјела грчка елита.

“Ови артефакти показују како је изгледао живот богатих Грка и Римљана“, каже др Брендан Фоули, археолог Океанографског института Вудс Хол у Масачусетсу.

“Благо овог брода потиче са простора данашње Сирије и Либана, као и са острва Родос, Парос и Делос. Брод и његов терет представљају опчетак економије засноване на употреби производа из ширег подручја коју су подржавали нови механизми осигурања и управљања ризицима.

“Ове године смо имали среће и из мора извадили много артефакта“, рекао је др Теодокис Теодолу, археолог Ефората за подводне антиквитете грчког Министарства културе и спорта који је учествовао у истраживању.

Његов колега Фоули додаје да их олупина и даље изненађује и да увијек могу да “очекују неочекивано“, када је ријеч о Антикитери.

“Вјерујемо да има још шест бронзаних статуа богова и хероја у природној величини“, рекао је Фоули. “Могуће је да се ту крију и скелети других путника, као и многа друга луксузна добра“.