latinica  ћирилица
27/09/2015 |  19:28 | Аутор: Вечерње новости

Здрав јеловник - паметнија дјеца

Начин исхране мајке у трудноћи и дјетета до друге године даље утиче на физички и психички развој малишана. Ако током овог периода дјете има лошу исхрану, заостајаће у расту, и имаће проблем са когнитивним функцијама.
Дјеца (Фото: mamamia.com.au) -
Дјеца (Фото: mamamia.com.au)

Да ли ће дјете у школи бити одлично или ће се провлачити са довољним успјехом, умногоме зависи и од начина исхране у првих 1.000 дана од тренутка зачећа. Избор намирница труднице и дјетета у прве двије године утиче и на оптималну дужину односно тежину за узраст и оптималне когнитивне функције. Ако током овог периода дјете има лошу исхрану, заостајаће у расту и имаће проблем са когнитивним функцијама.

Исхрана мајке и дјетета у овом периоду постала је одредница каснијег развоја, успјеха у школи и продуктивности, истакнуто је на стручном скупу "Нови изазови у исхрани првих 1.000 дана: поглед у будућност" који је у Загребу окупио више од 300 педијатара из регије. Новија истраживања показала су да слаба исхрана током трудноће и раног дјетињства изазива већи ризик од хроничних незаразних болести као што су гојазност, дијабетес и кардиоваскуларне болести у каснијем животу. Сасвим је могуће да ове болести могу да се пренесу и даље на потомство.

"Здрава исхрана током трудноће је од изузетне важности јер енергија и хранљиви састојци долазе до фетуса и подржавају његов брзи раст и развој", објашњава примаријус др мед. Јасминка Комненовић, педијатар, специјалиста исхране. Једини извор исхране за фетус је оно што мајка једе и пије. Одговарајућа исхрана мајке условиће њену одговарајућу тјелесну тежину, што ће обезбиједити да се фетус развија и расте правилно.

Пријевремено рођени имају знатно веће прехрамбене потребе од беба које су рођене у термину, па мајчино млијеко треба обогатити појачивачима којима се постиже оптималан унос протеина, калцијума, фосфата и гвожђа, али и фолне киселине, витамина А, Ц и Д. Уколико мајка не доји бебу, дају се специјалне млијечне формуле за пријевремено рођену дјецу специјално конципиране за мале порођајне тежине, а дају се док беба не достигне тјелесну масу бар до четири килограма.

"Дјеца мале порођајне тежине нису само пријевремено рођене бебе, већ и она са интраутериним застојем у расту", каже др Комненовић. Она су осјетљивија на инфекције, а када одрасту суочавају се са већим ризиком од развоја дијабетеса, хипертензије и коронарних болести. Велике бебе са великом тјелесном масом на рођењу могу постати гојазни одрасли са такође већим ризиком за развој већ поменутих болести.

Водећи рачуна о нутритивним потребама током првих 1.000 дана, успостављају се здраве навике за каснији живот, снажнији имуни систем, а смањује се ризик од развоја гојазности и других хроничних незаразних болести, савјетују педијатри.

ПОТХРАЊЕНОСТ МАЈКЕ

Потхрањеност или прекомјерна тежина мајке може да доведе до мале или прекомјерне тјелесне тежине бебе. Зато би исхрана мајки требало да буде обогаћена омега 3 масним киселинама, калцијумом, гвожђем, и фолном киселином у почетку.