latinica  ћирилица
27/09/2015 |  19:17 | Аутор: klix.ba

Ноћас двоструки феномен: Супермјесец и његово тотално помрачење

У ноћи са 27. на 28. септембра становници који живе у обе Америке, Европи, западној Африци и Азији моћи ће да посматрају двоструки небески феномен: Супермјесец и његово потпуно помрачење.
Мјесец (илустрација) -
Мјесец (илустрација)

Помрачења Мјесеца, потпуна или дјелимична, настају када се пун Мјесец нађе у близини неког од чворова своје путање. У тим областима простире се и сјенка наше планете на небу.

Помрачење увијек почиње уласком Мјесеца у полусјенку, а затим у сјенку. Посматрач који се налази у некој тачки на површини Земље најприје опажа како Мјесец почиње да постепено и једва примјетно, тамни са лијеве стране. То је почетак уласка нашег сателита у полусјенку. Након тога запажа се јасније затамњење, такође са лијеве стране. То је почетак уласка Мјесеца у сјенку.

Наш природни сателит се на небу помјера с десна улијево, па сјенка напредује долазећи с лијева, са истока. Када Мјесец у потпуности уђе у сјенку Земље (тотално помрачење), он се потпуно затамни. Међутим, ми га и даље видимо. Боја му поприма неку од нијанси бакарно црвене. Разлог ове извјесне освјетљености Мјесеца су таласи већих дужина које Земљина атмосфера прелама јаче него плаве зраке.

Посљедње помрачење супер Мјесеца десило се 1982. године, а сљедеће је тек 2033.године.