latinica  ћирилица
26/09/2015 |  19:14 | Аутор: dnevni avaz

Ових 11 сујеверја су заправо тачна

Иако смо о неким стварима слушали и од бака и од мама, увијек смо вјеровали да су то сујеверја. Наука је доказала да смо у многим случајевима, савјети које смо добијали од бака тачни.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

Колико пута смо чули савјете и упозорења старијих који су нам звучали смјешно и сујеверно, па смо на њих тек презирно одмахивали руком?

Не држи торбу на поду јер нећеш имати новца. Не остављај отворени кишобран у просторији, то доноси несрећу. Попиј чашу млијека да би боље спавао...И тако редом.

Ипак, наука је у неким случајевима дала за право “бапским причама“ и доказала да нису сва празноверја посве шупља. Па кренимо у раскринкавање “митова“.

Пилећа супа као лијек

Сви смо чули од бака да нам, када се прехладимо, ваља јести пилећу супу. Испоставило се да има неке истине у томе. Иако вас пилеће супа неће посве излијечити од прехладе, ипак ће ублажити неке од симптома.

Научници су открили да пилећа супа заиста може успорити активности бијелих крвних зрнаца која су одговорна за упале. Зато, само напред, тањир топле пилеће супице пред себе и – пријатно!

Ово је истина – наука је доказала да дјечаци мајкама задају више бола током порођаја него дјевојчице.

Једна ирска студија из 2003. године доказала је да жене које рађају дјечаке имају веће шансе за компликације при порођају, што води к већем броју хитних царских резова. Студија, наиме, нуди одговор да је то стога што су дјечаци углавном већи и тежи од дјевојчица и имају веће главе.

Једна јабука на дан

Ово смо већ толико пута чули, а вјероватно и помислили како је још једна измишљотина. Али, не! Једна британска студија из 2013. показала је да када би сви Британци старији од 50 година, свакодневно јели по једну јабуку, тиме би спријечили или одгодили 8.500 срчаних и можданих удара сваке године.

Дакле, након пилеће супице поједите и једну јабуку.

Чоколада олакшава предменструалне грчеве

Показало се да она силна потреба за чоколадом прије почетка менструалног циклуса заправо потиче из физиолошких разлога.

Студије говоре да чоколада садржи храњиве ствари и антиоксиданте попут анандамида, које могу имати смирујући учинак и одржавати бол у равнотежи с осталим расположењима. Дакле, жене и дјевојке, због комадића чоколаде не морате имати осјећај кривице.

Вруће купке оштећују сперму

Ако с партнером покушавате направити бебу, онда се потрудите да ваш мушкарац не улази у топлу купку прије самог чина. Баке за то знају већ одавно, а наука је за то сазнала недавно.

Једна студија из 2007. показала је да су мушкарци којима је сперма тестирана након 30 минута проведених у топлој купки, имали врло лоше резулатате, док је одрицање од топле воде побољшало производњу сперматозоида.

Зато, ако планирате принову што даље од вруће купке.

Штуцавица у трудноћи знак је да беба има пуно косе

Ово сте сигурно чули, чак и ако још немате дјецу јер вјероватно и нема старије жене која у то не вјерује. Овај мит потврдили су и доктори из болнице Џон Хопкинс у Балтимору.

Они су спровели истраживање не би ли побили ово вјеровање, но доказали су баш сасвим супротно. Резултат је говорио да повећана ниво хормона, који изазива штуцавицу, у ствари узрокује раст бебине косе.

Пун мјесец

Вијековима се препричава и бапска прича према којој дјеца “мало поблесаве“ када је пун мјесец. Другим ријечима, људи, али и животиње мијењају расположење у вријеме пуног мјесеца.

Научници тек треба да докажу да су понашање, плодност и наталитет условљени лунарним обрасцем. Но, једна је студија доказала да неки људи теже спавају у вријеме пуног мјесеца, чак и када спусте ролетне на прозору спаваће собе.

Клин се клином избија

Ако сте претјерали с пићем претходне ноћи и осјећате се мамурно, баке би вам рекле да се одмах “вратите на коња“ и попијете једно пиће како би се ријешили мамурлука.

Наука их и у томе потврђује. Показало се, наиме, да конзумирање мале количине алкохола може олакшати мамурлук. Ипак, знајте да ублажавање мамурлука на овај начин може повећати опасност од зависности од алкохола.

Зато, постоји други савјет: попијте велику чашу воде прије одласка у кревет, ако већ морате пити алкохол.

Бројите овце да лакше заспите

Старе су жене говориле дјеци која не могу заспати да склопе очи и броје овце. И опет се испоставило да су биле у праву. За доказ овоме није чак потребна ни научна студија.

Наиме, употреба визуализације или менталних слика свакако може помоћи да брзо отпутујете у “земљу снова“. Како? То вам помаже да одвратите мисли од стресних размишљања или анксиозних мисли које су често повезане с несаницом.

Сир може изазвати чудне снове

Дуго се вјеровало да је ријеч о обичном миту – то да конзумирање сира прије спавања може изазвати чудне снове – но једна британска студија говори другачије. Тестирано је 200 испитаника који су прије спавања јели различите врсте сира. Већина их је потврдила да су имали врло чудне снове.

Масније рибе су заиста храна за мозак

Веза између омега-3 масних киселина и маснијих риба заиста постоји и добро је позната. Масне киселине које се налазе у риби доказано побољшавају кондуктивност између можданих станица и тиме побољшавају рад мозга.

Једно је истраживање чак показало да редовном конзумацијом рибе мозак расте.