latinica  ћирилица
25/09/2015 |  18:58 | Аутор: Агенције

Вријеме пробушених гума је прошлост (ВИДЕО)

Истраживачи из Дрездена успјели су да направе гуму која може сама да се „лијечи“. Наиме, њихова гума не мора да пролази процес вулканизације, а због њиховог додатка угљеника и азота може да се „зацијељује“.
Вријеме пробушених гума је прошлост - Фото: Screenshot/YouTube
Вријеме пробушених гума је прошлостФото: Screenshot/YouTube

Од када је Томас Хенкок средином 19. вијека патентирао процес вулканизације, произвођачи гуме до данас на исти начин је производе. Међутим, Армит Дас и његове колеге са Института „Лајбниц“ у Дрездену, открили су начин да направе гуму без процеса вулканизације.

Иначе, гума је састављена од дугачких низова молекула који су међусобно испреплетани. Процесом вулканизације гума се ојачавала, али остајала еластична. Када се пробуши или исјече, хемијске везе пуцају и не могу поново да се ревулканизују.

Њемачки истраживачи успјели су да хемијски модификују гуму која се користи за аутомобилске пнеуматике тако да нема потребе за вулканизацијом. Њиховог адитив на бази угљеника и азота омогућава гуми да поново успостави хемијске везе које су прекинуте.

Када се пробуши или исјече, њихова гума може да поврати издржљивост и еластичност. У експерименту, њихова гума се сама зацијелила на собној температури, што значи да би за пробушену гуму само било довољно да је замјените и оставите у гепеку неколико дана.