latinica  ћирилица
25/09/2015 |  17:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Како хамбургер дјелује на наш организам?

Организација Fast Food Menu Price (FFMP) истраживала је шта се дешава с људским тијелом након конзумирања хамбургера од 509 калорија и открила да током наредног сата организам пролази кроз неколико бурних етапа.
Хамбургер (Фото: Thinkstock) -
Хамбургер (Фото: Thinkstock)

У првих десет минута долази до знатног повећања нивоа шећера у крви.

Довољно је свега 20 минута да ниво шећера и соли направе хаос у организму. Поменута два елемента изазивају јаку зависност и осјећај жеђи.

"Ти састојци могу, такође, да доведу до гојазности, дијабетеса и срчаних болести", наводи се у студији ФФМП-а.

Након 30 минута, појављују се симптоми слични симптомима дехидрације. Високи садржај соли у хамбургеру (и до 970 милиграма) отежава рад бубрега, који тешко успијевају да елиминишу ово "овердозирање". Срце куца убрзанијим ритмом, што може да проузрокује хипертензију и поједине срчане болести.

Након 40 минута наступа нова епизода глади. Тијело и мозак се суочавају са високим нивоом шећера и масти, што доводи до знатног пораста инсулина и још веће потребе за јелом.

Сат након што смо појели хамбургер, наступа веома споро варење.

"Нормално се храна пробави за 24 до 72 сата, али у случају хамбургера је потребно много више времена, јер они садрже далеко већу количину масноћа", истиче се у студији.

"Понекад је потребно више од три дана да би се пробавио један хамбургер типа биг мек", наводе истраживачи, додајући да је за пробаву трансмасних киселина потребан приближно 51 дан.

ФФМП зато савјетује да се хамбургери једу тек повремено.

Истраживање ФФМП-а је у Великој Британији разбјеснела компанију Мекдоналдс.

Њен представник је у изјави за Дејли мејл рекао да су наведени подаци далеко од реалности.

"Објављујемо нутрициону информацију свих састојака на нашем менију. Срамотно је објављивати нетачне податке на интернету. Избацили смо све трансмасне киселине из наших менија, а наш чувени Биг Мек не садржи ни вјештачке боје ни вјештачке ароме. Већ више од 10 година побољшавамо наше рецепте како бисмо смањили садржај соли и шећера", истичу у Мекдоналдсу.