latinica  ћирилица
23/09/2015 |  14:14 | Аутор: Б92

Ријешена тајна настанка Земље?

Истраживачи вјерују да су ријешили мистерију настанка Земље прије 4,5 милијарде година - "трећи камен од Сунца" највјероватније је створило гомилање стјеновитих тијела као што су астероиди и метеорити по њеној првобитној кори.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Научници у Француској вјерују да су разумјели зашто је хемијски састав Земље другачији од састава метеорита који су учествовали у формирању "Плаве планете".

Земља има мање сицилијума и магнезијума од метероита, иако су та два хемијска елемента била кључна за њен настанак.

Научници су оцијенили да су метеорити преузели од Земље сицилијум и магнезијум, те је она измијенила хемијски састав и изгубила на маси.

Истраживачи су спровели лабораторијске експерименте како би реконструисали процес настанка Земље и одредили хемијски састав њене прве коре.

Послије настанка прве коре у чији састав улазе метероити, кора је почела да се "круни" тако што су се метеорити од ње откидали, односећи силицијум и магнезијум.

Научни су открили да због тога метеорити и астероиди који су били у Земљи садрже знатно више силицијума и испарљивих елемената попут натријума и калијума него она.

- То се вјероватно десило у првих 100 милиона година постојања Земље - наводи се у студији и додаје да је планета тада тиме изгубила око 15 одсто првобитне масе.