latinica  ћирилица
22/09/2015 |  11:44 | Аутор: Б92

Више од стимуланса: Зашто кафа зауставља сан?

У часопису 'Сајенс Транслејшн Медисин' објављено је ново истраживање које показује да је кофеин много више од пуког стимуланса и уствари успорава унутрашњи тјелесни сат.

Тако двоструки еспресо попијен три сата прије спавања успорава производњу хормона повезаног са спавањем - мелатонина, за око 40 минута, због чега ћете теже заспати.

Стручњаци напомињу да и наше понашање знатно утиче на спавање и на наш унутрашњи сат.

Један од научника који је радио на посљедњем истраживању, др. Џон О'Нил из Кембриџа, рекао је: "Ако сте уморни и попијете шољицу кафе увече како бисте остали будни, тада је то лоша замисао, јер ћете теже заспати послије и нећете се довољно наспавати".

У његовој половини истраживања, ћелије које су расле у чинији биле су изложене кофеину како би се открило како то утиче на њихову способност 'задржавања времена'. Доказао је да је могуће промијенити хемијски сат у сваког ћелији људског тијела.

Истовремено, пет особа провело је 50 дана затворено у лабораторији за проучавање спавања на Универзитету у Колораду.

Будући да је излагање сунцу главни начин како иначе контролишемо унутрашњи сат, већину времена испитаници су провели у полумраку. Изводећи бројне експерименте, научници су успјели да докажу да вечерња доза кофеина успорава унутрашњи сат за 40 минута.

Др. О'Нил је изјавио да би нагађали кад бисмо одредили неко вријеме након којег не би смјели пијемо кафу, али је истакнуо да је он никад не пије након 17 сати.

Научници се надају да би њихова открића могла да помогну особама које болују од поремећаја спавања и онима који се природно буде прерано, како би се синкронизовали с остатком свијета, пише Би-Би-Си.

Професор Дерк-Јан Дијк са Универзитета у Сарију изјавио је да су појединци различито осјетљиви на кофеин. Додао је да људи често мисле да су 'робови' унутрашњег сата и да су програмирани да устају касно или рано.

"Ови и други подаци показују да до неке мјере можемо да модификујемо унутрашњи ритам и да је дио разлога зашто спавамо дуго повезан с чиниоцима попут уноса кофеина и излагања вјештачком свјетлу по ноћи", додао је Дијк.