latinica  ћирилица
22/09/2015 |  10:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Дарвин није вјеровао ни у Библију ни у Исуса

Двије деценије по објављивању књиге "О поријеклу врста" творац теорије еволуције написао је да не вјерује у Библију ниту у Исуса као божјег сина, а писмо у којем то наводи наћи ће се на аукцији.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Кратко писмо у ком творац теорије еволуције Чарлс Дарвин признаје да не вјерује у Библију нити у Исуса Христа као божјег сина могло би на аукцији да достигне цијену од 90.000 долара.

У новембру 1880. британски научник је добио писмо младог правника Ф.А. Мекдермота ,који му поручује да упркос великом задовољству с којим чита његове књиге, није изгубио вјеру у Нови завјет.

"Разлог због ког вам пишем јесте да вас замолим да ми одговорите са да или не на питање да ли вјерујете у Библију", пише Мекдермот.

Дарвин је одговорио поруком од свега неколико ријечи 24. новембра 1880. године, тачно 21 годину након објављивања своје чувене књиге "О поријеклу врста".

"Жао ми је да вас обавијестим да не вјерујем у Библију као у божанско откровење, нити у Исуса Христа као божјег сина", гласио је Дарвинов одговор.

Славни научник је дуго избјегавао да одговори на ово питање које су му многи постављали након што је 1859. објавио свој чувени рад у ком је изнио теорију о природној селекцији, по којој су врсте еволуирале путем генске варијације. Дарвинова књига је скандализовала хришћанске читаоце који су вјеровали да су људи створени по божјем лику.

Иако изузетно кратка у поређењу са другим Дарвиновим писмима, порука упућена Мекдермоту је јединствена по свом теолошком садржају.

"За Дарвинове колекционаре, она је од непроцјениве вриједности. То је тачка на цјелокупну дебату", навела је за лондонски "Гардијан" Касандра Хатон, представница аукцијске куће Бонам, која је организатор лицитације.

Дарвин је деценијама избјегавао да објави своја размишљања о еволуцији како би од скандала заштитио своју породицу, посебно своју супругу, која је била веома религиозна.

Чак и у 71. години, Дарвин је био веома обазрив када је изражавао своје ставове о вјери.

Многи су се питали зашто је научник баш тада одлучио да прекине ћутање. Истраживање Универзитетске библиотеке Кембриџа, која посједује највећу колекцију Дарвинових писама и докумената, показује да Мекдермот није био једини који је желио да сазна научниково мишљење о Библији.

Вјероватно је да се Дарвин уморио од сталних запиткивања или га је Мекдермотов искрен приступ, уз обећање да неће објавити садржај писма, ма какав он био, убиједио да одговори на директан начин.

"Можемо само да замислимо шта је све прошло кроз Мекдермотову главу када је добио одговор", навела је Хатонова, додајући да је адвокат одржао обећање и да је писмо остало више од 100 година у тајности.

"Више од једног вијека се нагађало о Дарвиновој религиозности, односно недостатку вјере, али писмо Мекдермоту из 1880, које је прави историјски документ, потврђује доказе да је Дарвин током друге половине свог живота био строги агностик", напоменуо је Дејвид Квамен, аутор новије Дарвинове биографије.

Дарвиново писмо биће продато 21. септембра у Њујорку заједно са другим његовим писмима. На аукцији ће се наћи и бројни предмети из домена науке и технологије, укључујући један од првих Еплових компјутера и једна Енигма машина.