latinica  ћирилица
21/09/2015 |  18:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Кад лијек поскупи 5.500 одсто

Медицинска јавност протестује због невјероватног поскупљења лијека "дараприм" од 5.500 одсто који је стандардна терапија у лијечењу од паразитских инфекција које могу бити опасне по живот и на тржишту је већ 62 године, преноси амерички лист Њујорк тајмс.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Њујорошка стартап компанија "Turing Pharmaceuticals", у августу ове године, откупила је патент за лијек "дараприм", подижући одмах цијену једне таблете са 13,50 долара на 750 долара, због чега су трошкови лијечења појединих пацијената скочили на више хиљада долара.

У писму упућеном компанији Туринг, америчко Друштво за инфективне болести (ИДСА) и Удружење за лијечење ХИВ инфекције (ХИВМА) затражили су од компаније да размотри нову цијену.

"Ова цијена је неоправдана за пацијенте којима је лијек потребан, и неодржива за систем здравствене заштите", наводи се у писму. Поскупљење "дараприма", међутим, није изолован случај, наводи њујоршки дневник, подсјећајући да је цијена лијека "циклосерин" за лијечење мулти-резистентне туберкулозе скочила са 500 долара на 10.800 долара за 30 пилула, након што је прешао у власниство компаније "Rodelis Therapeutics".